Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jonas Nordling ryter till mot DN

Publicerad: 17 oktober 2013, 07:10

Jonas Nordling, ordförande Svenska Journalistförbundet, SJF.

Foto: Pressbild.

Tidningen Journalisten gick i veckan ut med att DN-medarbetare upplever sig offerlamm och utsätts för rena rama vuxenmobbningen. SJF:s ordförande, Jonas Nordling, går nu till attack mot DN och menar att behandlingen inte kan vara ”acceptabel för en modern arbetsgivare.” DN:s chefredaktör, Peter Wolodarski, uppger att ingen att har intresse av att skapa en ”rädslans kultur.”


Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiJonas NordlingSJF

Svenska Journalistförbundet, SJF:s, ordförande Jonas Nordling konstaterar att mediebranschen slåss för sin existens och att åratal av  bristande utvecklingsarbete nu syns i ”hanteringar liknande den på DN”.

Han  hänvisar till Journalistens artikel i veckan där medarbetare berättar  att man hanteras som offerlamm och utsätts för ren vuxenmobbing.

Journalisten  har bland annat berättat om att tolv medarbetare har valts ut att  arbeta med DN:s 150-årsjubileum  och ska tagga gamla DN:artiklar såsom  filmrecensioner och recept så att de blir sökbara i arkivet.

Jonas Nordling skräder inte orden över hanteringen.
”Det  är en ovärdig behandling av lojala medarbetare, och som sätter fingret  på en bärande fråga: Är detta en lösning som våra motparter vill se i  framtiden? Ska medarbetare pekas ut som odugliga, förklara dem icke  önskvärda och avlägsna dem från redaktionen.”

DN:s chefredaktör och  ansvarige utgivare, Peter Wolodarski, säger till Journalisten att han  tycker det är illa om medarbetare känner rädsla för att framföra sin  mening.

”Dåligt arbetsklimat leder dessutom till en sämre tidning, så  ingen redaktionsledning har intresse av att skapa en rädslans kultur.”,  sade han till Journalisten.

Peter Wolodarski påpekar också att det  har förekommit många synpunkter på nedskärningar via internmejl och i  branschpress under det senaste halvåret.

”Någon tystnad råder  knappast vad gäller utvecklingen på DN, även om en del överord använts i  stridens hetta, sade han till Journalisten.

Jonas Nordling menar dock att representanter för Medieföretagen gömmer sig bakom fraser som ”Vi följer alltid lagen”.

”Om  så är fallet på DN återstår att se, men ska vi bygga gemensamt  förtroende på arbetsplatser så måste måttstocken vara vidare än  lagbokens.”, skriver Jonas Nordling.

Han tycker också att det bör ske en löpande dialog mellan klubb och arbetsgivare om ”kvalifikationskraven förändras.”

”Inte genom att runda lagar med frysboxar och återvändsgränder på det sätt som nu skett på DN.”

Av Journalisten faktaruta angående sparpaketet på DN framgår följande:
–  DN skär ned till 189 personer – 12 har blivit omplacerade till projekt  utanför redaktionen som är knutet till tidningens 150-årsjublieum, varav  sju kvinnor.
– 22 har sökt och fått avgångsvederlag.
– 8 har gått i pension eller slutat utan kompensation.
– 10 har blivit uppsagda. Sju av dem är kvinnor.

Resumé  har tidigare berättat att Styrelsen för Stockholms Dagspressdistrikt,  som består av fackklubbsordföranden på olika medier, har vädjat till  DN:s ledning om att behandla personalen anständigt.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.