Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jonas Wiven-Nilsson: Custos vd hotade mig

Publicerad: 3 april 2017, 07:48

Jonas Wiven-Nilsson.

Foto: Resumé

Den infekterade striden i Realtid går vidare. Nu anklagar grundaren och huvudägaren Jonas Wiven-Nilsson de nya investerarna för att hota och sabotera verksamheten.


Ämnen i artikeln:

CustosJonas Wiwen-NilssonChristen Ager-HanssenRealtidMats Qviberg

Resumé har tidigare berättat om hur Custos agerar för att få bort Realtids grundare och vd Jonas Wiven-Nilsson. De hävdar att han och den övriga styrelsen brutit mot aktiebolagslagen när de försökte ändra bolagsordningen. Därför har de kopplat in advokater och föröker få till stånd en extern granskning av bolaget.
– Vi ser mycket allvarligt på det han har försökt få igenom. Det går aldrig att acceptera de olagligheter Jonas Wiwen-Nilsson har försökt göra genom den ändrade bolagsordningen. Det här visar att han inte är kompetent för att driva verksamheten, sa Custos vd Christen Ager-Hanssen till Resumé i förra veckan.

LÄS MER: Mats Qviberg in i Realtid

Nu slår Jonas Wiven-Nilsson i ett brev till aktieägarna som Resumé har tagir del av. I hårda ordalag hävdar han att Christen Ager-Hanssen hotat att sabotera verksamheten i Realtid om de inte får sin vilja igenom.

"Redan tidigt i relationen förekom ett agerande från AB Custos sida som jag bedömde som olämpligt, men ansåg då att det inte var av en allvarligare karaktär, och i skenet av AB Custos uttalade ambitioner med sitt ägande och den uttryckta respekten för, och förståelsen av, Realtid Medias verksamhet, gjordes bedömningen att man kunde ha överseende med det. Dessvärre fortsatta detta agerande från AB Custos sida och briserade i ett möte mellan Christen Ager-Hanssen, vår styrelseordförande Thomas Vinell och mig i slutet av februari. I mötet uttalade Christen Ager-Hanssen tydliga hot och försökte påverka redaktionella, operativa och ägarmässiga frågor. Bland annat hotade Christen Ager-Hanssen med ett "krig vi inte skulle orka med" och att "krossa oss" om vi inte gick honom till mötes" skriver han i brevet.

LÄS MER: Sätter press på Realtid – via Metro

Custos har begärt att få tillbaka sin del i den senaste emissionen på 1,2 miljoner kronor om de inte får igenom sina krav. Men Jonas Wiven-Nilsson förnekar att tillräckligt stora fel begåtts för att de ska behöva betala tillbaka.  

"Jag finner det oerhört upprörande att vi har en ägare, AB Custos, som aktivt förstör vårt bolag och allt det vi gemensamt har satsat och uppoffrat. Det enda positiva jag kan se är att AB Custos visade sitt rätta ansikte snarare förr än senare" skriver Wiven-Nilsson i brevet till aktieägarna.

LÄS MER: Falangstrid skakar Realtid – Erfors lämnar som chefredaktör

När Resumé når Custos vd Christen Ager-Hansson kallar han anklagelserna i brevet för "direkt felaktiga och tagna ur sin kontext".
– Vi har inte varit aktiva Realtid utan sett det som en kikhålsinvestering. Staffan Erfors (tidigare chefredaktör, nu på Metro) kom som till oss som en whistleblower och berättade att Jonas inte skötte verksamheten, och att personalen klagade. Därefter hade vi ett möte där jag förklarade att det inte var acceptabelt agerande från hans sida mot anställda och leverantörer. Jag sa att om han sparkar Erfors kommer vi se till att han blir sparkad och att vi tillsätter en granskning av verksamheten, säger han.

Custos har nu begärt en extra bolagsstämma för att välja en ny styrelse. Det har Realtid ännu inte gjort. Annars kräver investmentbolaget att få tillbaka pengarna.
– Jonas är förstås desperat. Han har inte följt lagen, och om han kallar det jag sagt för hot så får det stå för honom. Det är korrekt att jag sagt "jag kommer få dig sparkad". Man kan inte hantera en whistleblower på det sättet. Han är helt inkompetent och oduglig som vd för Realtid.

Christen Ager-Hansson nämner att Realtids ordförande Thomas Vinell fått sparken från sina styrelseuppdrag i Eminova fondkommission och holdingbolaget Eminova holding på grund av misskötseln i Realtid. Enligt Dagens Media lämnade han dock på eget bevåg. I slutet av förra veckan hoppade ledarmoten Per-Arne Johansson Realtids styrelse. Men enligt egen utsago har hans sorti inget att göra med ägarkonflikten.
"Jag förstår att många blir bestörta över denna information. Även jag har mycket svårt att förhålla mig till det som sker. Låt oss hoppas att vi går stärkta ur detta, och det inom kort" avslutar Jonas Wiven-Nilsson sitt brev.

– Vi har begärt en bolagstämma, och vi har begärt en ny styrelse. Där kommer han inte att få sitta kvar, slår Ager-Hanssen fast.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.