Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jönsson: ”Soran Ismail spöade oss”

Publicerad: 19 november 2012, 07:12

Martin Jönsson.

Foto: Resumé.

SvD.s kulturchef Martin Jönsson menar att det är ett "journalistiskt misslyckande" att medierna inte har lyckats visa Sverigedemokraternas rätta ansikte och att det i stället är komiker som Soran Ismail som har gjort det.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSverigedemokraternaMartin Jönsson

Martin Jönsson, Svenska Dagbladets förre redaktionschef och numera dess  kulturchef, skriver i en krönika att det, efter Expressens avslöjanden om  Sverigedemokraterna förra veckan, är dags för självrannsakan hos  Sveriges medier.

Han skriver:

"Den enda rimliga tolkningen är den här: vi har varit alltför  försiktiga. Alltför politiskt korrekta, för att använda den rasistiska  nätmobbens mest populära begrepp. Vi har, sedan SD tog sig in i  riksdagen, varit så noga att respektera det demokratiska beslutet från  folket, att vi blivit för försiktiga i granskningen av vad partiet  egentligen står för. Därför har de i alltför hög grad behandlats som ett  parti som alla andra."

Martin Jönsson menar att även han har varit för ängslig i sina  uttalanden om partiet. Att visst ska SD få debattera och få "en rimlig  nivå av uppmärksamhet, i förhållande till deras storlek och  realpolitiska betydelse", men att det som har glömts bort är den hårda  granskningen av partiet.

Han tar som exempel att man hårdare borde ha granskat "de SD-stödjande,  invandringshatiska bloggarna Politiskt Inkorrekt och Avpixlat. De är  nätfora vars huvudsakliga syfte var och är att piska upp hat mot  invandring i allmänhet och muslimer i synnerhet."

Detta då han menar att de är "inofficiella kampanjsajter för SD, som  Kent Ekeroth, en av männen med järnrören, varit med om att finansiera  och hjälpa."

Martin Jönsson avslutar med att skriva:

"Samtidigt har komiker som Soran Ismail tagit fajten mot partiets  rasistiska kärna, i dagliga dueller på Twitter och andra platser. Och  även på Kungsgatan. Han ska ha den största respekten för det. Han har  gjort vårt jobb bättre än vi."

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.