Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Josefsson: ”Hon har gjort bort sig”

Publicerad: 8 maj 2014, 12:53

Janne Josefsson.

Foto: SVT, Sofia Sabel, Uppdrag Granskning.

Uppdrag Gransknings program igår om vänsterextremismen har väckt upprörda känslor och SR:s programledare Ametist Azordegan har till och med gått så långt som att kalla Janne Josefsson för nazist.


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonAmetist Azordegan

Uppdrag Granskning program igår ”Det goda våldet” handlar om det vänsterextrema våldet.  

Sociala medier har gått varma efter programmet och SR:s programledare Ametist Azordegan formligen vräkte ut sin ilska på Twitter.

”Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla”, skrev hon på Twitter.

Uppdrag Granskning inledde med en genomgång av det nazistiska våldet veckan innan. Då var det annat ljud i skällan, enligt Janne Josefsson.

– Jag har inte granskat nazismen sedan 1990-talet och känner mig stolt över programmet. Jag upplevde att vi fick mycket värme från människor, säger han.

När det igår var dags för granskningen av våldet inom vänsterextremismen rådde alltså helt andra tongångar.

– Jag står för programmet och det är ingen stor sak för mig om Ametist vill be om ursäkt eller ej. Det får ju stå för henne att hon kallar mig nazist, men jag tycker att hon har gjort bort sig,. Jag är varken nazist eller kommunist. Jag är journalist, säger Janne Josefsson.

UG:s frontfigur menar att det inom politiken, media, den akademiska världen och kulturen finns en tendens att se på vänstervåldet som att det bara handlar om att uppnå något gott och att så inte alltid är fallet.

– Man rör sig på en abstrakt nivå och kallar civil olydnad för något bra. Man kallar det också en anti-facistisk kamp och rent självförsvar, säger Janne Josefsson.

Uppdrag Granskning har bland annat undersökt hur vänsterrörelsen
lagt ut ett grovt överfall på två män och stoltserat med att det rör sig om två nazister när UG visade att det i själva verket handlade om två slovakiska gästarbetare.

– Det är ett häpnadsväckande våld och det är vår skyldighet att granska våldet inom vänsterextremismen precis som vi har gjort med nazisterna, säger Janne Josefsson.

Uppdrag Granskning har även tittat på fall där vänsterextremister huggit sig in med yxa och gått bärsärkagång i bostäder

– Redan i samband med EU-toppmötet i Göteborg år 2002 fanns det grupper som gick hårt fram och det blev snabbt radikaliserat. Det var också då Revolutionära Fronten startade, säger Janne Josefsson.

Janne Josefsson konstaterar också att det öppna brevet från Ametist Azordegan inte kan ses som någon direkt ursäkt.

Hon skriver bland annat:
"Jag vaknar till 12 st dödshot, 15 st hot om våldtäkt/sexuellt våld (som oftast beskrivs detaljerat) varav samtliga har rastistiska motiv och 56 st rasistiska mail med rätt grovt innehåll. Hur många rasistiska "åk hem" jag har fått på twitter kan jag inte ens räkna, för många. Allt detta har jag fått på mindre än 12 timmar. "

– Hon tycker mest synd om sig själv, säger Janne Josefsson.

SR har tidigare idag kommit med följande kommentar:
"Vi tycker att hon uttalat sig grovt och slarvigt, och att det är oacceptabelt att uttrycka sig så. Vi skulle inte vilja att Sveriges Radios medarbetare blev påhoppade på det sättet. Detta har vi idag framfört till produktionsbolaget där hon arbetar och vi har för avsikt att framföra detta direkt till Ametist Azordegan."

SR meddelar samtidigt att det inte påverkar hennes möjlighet att forsätta att göra program.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.