Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Josefsson och Svinalängornas Alakoski i bråk

Publicerad: 17 januari 2013, 08:47

Uppdrag Granskning med Janne Josefsson i spetsen gick till hårt angrepp mot begreppet Barnfattigdom under gårdagens program. Han hade också en rejäl batalj med Svinalängornas författare, Susanna Alakoski, om man har råd att röka när man inte anser sig ha råd att lägga några hundralappar på en skolresa för barnen.


Ämnen i artikeln:

Janne Josefsson

– Ta på mig myggan. Arrghn. Nu får du skärpa dig, säger Susanna Alakoski till Janne Josefsson i samband med programmet om begreppet  Barnfattigdom i Sverige.

Han visade på punkt efter punkt hur  organisationer som Rädda Barnen och Majblomman gått ut med felaktig  statistik om hur det egentligen är ställt med barnfattigdomen i Sverige.  

Bris svarade också med att man inte ska använda det begreppet längre.

Janne Josefsson hade också en rejäl ordväxling med Svinalängornas författare Susanna Alakoski i slutet av programmet:
– Susanna  Alakoski blir mer och mer irriterad på mig. Jag säger att barn som inte  får mat kanske har föräldrar som missbrukar eller är psykiskt sjuk  eller faktiskt planerar sin ekonomi dåligt, säger Janne Josefsson under  programmet.

Han berättar också om en mamma som uppger sig inte ha  råd med en skolresa för några hundra för sin pojke, men som röker för  300 kronor per vecka.

Susanna Alakoski går i taket:
– Då säger  jag att du är moralist. Om man tjänar lite pengar och har låg lön och  sådant får man inte lov att röka då? Får man inte lov att dricka vin?  Precis som att många andra människor behöver slappna av inför helgen och  göra något mysigt.

Hon går på ytterligare:
– När man är  fattig så ska man inte röka, inte dricka något vin, man ska inte äta god  mat, man ska inte åka på semester, man ska inte ha cykel om man har det  tajt så att säga?, säger Susanna Alakoski.

Janne Josefsson svarar med:
– Nu håller vi oss till rökning.

Han  ställer sig återigen frågan om man kan köpa att en mamma inte har råd  med 200 kronor under ett halvår om hon sitter och blossar för 50 kronor  om dagen. Svaret blir:
– Den mamman kanske mår väldigt dåligt och det  kanske är den enda trösten som hon har i sitt liv just nu. Hon kanske  skulle vara en mycket sämre mamma om hon inte rökte. Så kan man också se  på det, säger Susanna Alakoski.

Janne Josefsson frågar sig då om samhället ska finansiera hennes rökning varpå Susanna Alakoski svarar:
– Samhället  finansierar väldigt många saker för människor. Om det är något som kan  hjälpa mig i stunden om man har en kris i livet, lång eller kort, så  kanske man behöver hjälp med att ta hand om sin ekonomi för att kunna  sluta röka, säger Susanna Alakoski.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Janne Josefsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.