Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Journalist begärde ut handlingar – greps av polis

Publicerad: 27 juli 2015, 10:01

En reporter på samhällsmagasinet Avsnitt ville titta på allmänna handlingar på Ringsjöanstalten i Eslöv. Journalisten nekades och avvisades från platsen

Foto: Colourbox

En reporter på samhälssmagasinet Avsnitt ville testa svenska myndigheters kunskap om offentlighetsprincipen. När han kom till Ringsjöanstalten i Eslöv och bad att få titta på allmänna handlingar fick han nobben. Istället greps han av en polispatrull.


Ämnen i artikeln:

Anders Eriksson

Gripandet skedde när reportern, enligt egen uppgift, fotograferade Ringsjöanstalten utifrån. Under en diskussion med några anställda om lämpligheten i detta anlände en polispatrull till platsen. Patrullen ansåg att journalisten befann sig på privat område och dessutom hade fotograferat ett skyddsobjekt. Det skriver Skånska Dagbladet.

Avsnitts chefredaktör Martin Tunström har anmält Ringsjöanstalten till JO eftersom han anser att anstalten borde ha lämnat ut handlingarna.

– Det verkar som om det var anmärkningsvärt för kriminalvården att reportern överhuvudtaget var där, eftersom det var "privat område" och att "obehöriga inte äger tillträde dit". Men rätten att ta del av handlingar på stället måste övertrumfa andra hänsyn eftersom grundlag går före annan lag. Det verkar inte som om kriminalvården förstått detta, säger Martin Tunström, till Skånskan.

Chefen för Ringsjöanstalten, Anders Eriksson, säger till tidningen att man avvaktar JO:s granskning i ärendet.

– Rent allmänt kan jag säga att samma regler gäller inom kriminalvården som i all offentlig förvaltning. Sedan finns det en del omständigheter i ärendet som får beaktas, säger Anders Eriksson till Skånskan.

– Sannolikt kommer JO att begära in ett yttrande från kriminalvårdens huvudkontor. Sedan kommer ett beslut och då blir även hela utredningen med alla omständigheterna offentlig. Jag vill inte göra några närmare uttalanden innan vi svarat JO, säger Anders Eriksson till Skånskan.

Mika Wallgren

Ämnen i artikeln:

Anders Eriksson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.