Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Journalist dömd för strypgrepp på KB

Publicerad: 22 december 2010, 14:42

En journalist dömdes idag mot sitt nekande för misshandel i Stockholms tingsrätt. En häftig dispyt med en ung student om intag av läsk och frukt i Kungliga Bibliotekets läsesal ledde till att journalisten försökte strypa studenten inför flera vittnen.


Kungliga Biblioteket i Stockholm. Foto: KB/Ulf Lundin

En journalist dömdes idag mot sitt nekande för misshandel i Stockholms tingsrätt. En häftig dispyt med en ung student om intag av läsk och frukt i Kungliga Bibliotekets läsesal ledde till att journalisten försökte strypa studenten inför flera vittnen.

Den 44-årige frilansjournalisten som jobbat för flera dagstidningar i Stockholm och som just avslutat ett filmmanus dömdes till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Han ska betala ett skadestånd på 5000 kronor till studenten.
– Jag blev chockad, trodde inte sånt här kunde hända på KB, sa studenten under rättegången.

Den 11 mars befann sig studenten på Kungliga Biblioteket med en kompis för att plugga. En dispyt uppstod mellan journalisten och studenten, som satt intill varandra, om det var lämpligt eller inte att sörpla läsk och tugga frukt i läsesalen.

Något som studenten gjort alltför högljutt i journalistens tycke då han försökt koncentrera sig på komplicerad litteratur.

Efter en häftig ordväxling gick de ut i vestibulen för att prata mer ostört. Sedan råder skilda meningar om vad som egentligen hände. Studenten berättade att journalisten klappade till honom hårt på axeln redan inne i läsesalen. Journalisten anklagade studenten för en liknande "markering".

En besökare och en receptionist vittnade om att journalisten misshandlade studenten mitt framför ögonen på dem.

– Det var en väldigt våldsam situation med upprivna röster, sa besökaren. Den större killen (journalisten, reds.anmärkn.) gjorde ett paket av den lille som kved och inte fick luft. Det var han som hade makten över situationen. Jag skrek sluta!

Receptionisten hade påbörjat sitt pass då hon såg hur dörren till läsesalen slogs upp.
– Det var tumultartat och rörigt med armar och ben som viftade, sa receptionisten. Den större personen slog den mindre som skrek "släpp mig". Han blev intryckt i hörnan, den större tog ett strypgrepp på honom med bägge händerna runt halsen.

Journalisten slog enligt receptionisten ett tiotal avsiktliga slag mot studentens ansikte och axlar.
– Jag ropade sluta! Men inga reaktioner.

Receptionisten rusade ut och tillkallade väktare som skiljde männen åt.
– Studenten stod bredvid mig, skakig och darrig med röda märken runt halsen. Han såg ut som han skulle svimma.

Journalisten nekade konsekvent till strypgreppet. Han försökte bara fösa bort den "aggressive studenten" från sig, i nödvärn. Han hävdar att det var han som attackerades med flera slag bakifrån.
Han fick ett blåmärke i vänster armveck och ont i ena tummen.
– Jag tryckte händerna mot bröstet och axeln, aldrig mot halsen, sa han bestämt. Handen kan möjligtvis ha kanat mot halsen. Jag tog om honom om midjan i ett björngrepp med ryggen mot mig för att inte göra honom illa. Jag kände mig väldigt hotad.

Åklagaren påpekade att journalisten inte beskrivit någon "björnkram" i polisförhöret.
– Polisen skrev inte exakt som jag sa, förklarade journalisten. Jag var chockad under förhöret och kompletterade det sedan med en inlaga.

Studenten ansåg att situationen blev väldigt hotfull då journalistens "översittarattityd" tog över.
– Det svartnade till i hans ögon, sa studenten. Han flög på mig och tryckte upp mig mot väggen med hela sin kroppstyngd. Han la bägge händerna runt min hals. Det gjorde väldigt ont och kändes som om det pågick en minut. Jag försökte dra bort dem.

Studenten blev livrädd och skrek vilt.
– Jag trodde han skulle döda mig. Han släppte taget då folk kom fram och sa åt honom att sluta.

Efteråt var han i chocktillstånd. Tårarna rann. Han hade röda märken på den ömmande halsen. Han gick till ett intilliggande café med sin kompis.
– Jag var rädd att mannen skulle dyka upp igen.

– Det var inte så att du övertolkade situationen? undrade journalistens advokat.
– Nej, svarade studenten.

Tingsrätten anser i sin bedömning att studenten gjort ett trovärdigt intryck, uppgifterna får stöd i vissa avseende av vittnena. Journalistens berättelse framstår dock inte som trovärdig, enligt rätten, han förringar sin egen inblandning.

Eftersom journalistens kroppshydda är betydligt större än studentens tror inte rätten på hans påstådda rädsla. Det var också journalisten som först tog till handgripligheter i läsesalen.

Lilian Andersson

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.