Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Journalist får rätt till film från Husby-skjutning

Publicerad: 4 juni 2014, 12:06

Journalisten på "Uppdrag granskning" ville få ta del av övervakningsfilmer från adressen i Husby den kväll i maj förra året då en 69-årig man sköts till döds av polisen. Svenska Bostäder nekade hans begäran och kammarrätten har tidigare avslagit en överklagan. Men nu beslutar kammarrätten att journalisten ska få tillgång till två filmfiler.


Ämnen i artikeln:

Husby

Svenska Bostäder avslog i beslut den 7 februari 2014 en begäran från en journalist från Uppdrag granskning att i sin helhet få ta del av bolagets lagrade övervakningsfilm från kamerorna på den gata i Husby där 69-årig man sköts till döds av polisen.

Dödskjutningen, och det faktum att polisen försökte dölja omständigheterna kring den, tror många blev den tändande gnistan till oroligheterna i Husby i maj förra året.

Kammarrätten avslog först UG-journalistens begäran, men hen överklagade domslutet.  UG-journalisten ifrågasätter Svenska Bostäders bedömning att sekretess gäller. De poliser som gick in i lägenheten var maskerade och går inte att identifiera. Änkan till den avlidne mannen har skriftligen samtyckt till att han far ta del av de uppgifter som finns hos bolaget som rör henne och hennes avlidne make. Samtycket gäller även övervakningsfilmen.

Nu beslutar kammarrätten att bostadsbolaget ska lämna ut två filmfiler från den aktuella kvällen till journalisten.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

Husby

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.