Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Journalist och debattör anklagas för sexuella övergrepp

Publicerad: 14 december 2017, 07:03

Foto: Mostphotos.

En journalist och debattör anklagas för sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkt, Apple krossar konkurrensen i årets Google-sökningar och två reportrar har gripits i Burma. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

MicrosoftSVTMorgonsvepetTV4GoogleHarvey WeinsteinDonald TrumpPetra Mede

En journalist och debattör pekas ut av flera kvinnor för att ha begått övergrepp mot dem, rapporterar tidningen Flamman. Enligt tidningen ska han ha gjort sig skyldig till sexuella övergrepp, trakasserier och våldtäkt. Det första vittnesmålet är från en händelse som påstås ha inträffat för drygt femton år sen. Journalisten och debattören ska då ha våldtagit en kvinna.

Det finns också kvinnor som vittnar om mer färska händelser. En kvinna som haft en relation med mannen vittnar om hot och våld. Journalisten och debattörens tidigare arbetsplats – en tidning – ska ha fått kännedom om en våldtäkt i oktober i år. Efter att uppgiften blev känd trädde flera personer fram och berättade för ledningen att de utsatts för sexuella trakasserier och kränkande behandling under hans tid som anställd.

– När det gäller de sexuella trakasserierna som vi nu har fått till oss och att vi inte har fått reda på det – det ansvaret faller på ledningen och på styrelsen eftersom det inte har funnits ett förtroende att föra fram den typen av erfarenheter tidigare, säger chefen för arbetsplatsen som mannen lämnade för drygt ett år sen, till Flamman.

Mannen ifråga står i dagsläget inte åtalad för något brottoch har avgått från det uppdrag han haft det senaste året. I sociala medier har mannen själv uppgivit att anledningen till avgången är sjukdom.

Expressen har varit i kontakt med mannen. Till tidningen skriver han: "Jag och en advokat håller på att titta på huruvida vi kan gå vidare med det här rättsligt. Jag är utsatt för en förtalskampanj. I övrigt har vi inga kommentarer just nu".

Apple krossar konkurrensen i Google-sökningar
Lagom till nyår har Google släppt sin årliga lista över mesta Google-sökningar i världen. Apple krossar konkurrensen på den listan. Det går att konstatera att konsumenter överlag verkar vara mest benägna att söka på telefoner, men Apples produkter utgör hela fyra av tio i topp-sökningar. Här är listan:

1. iPhone8
2. iPhone X
3. Nintendo Switch
4. Samsung Galaxy S8
5. Razer Phone
6. iPhone 8 Plus
7. Super NES Classic
8. Google Pixel 2
9. Apple Watch 3
10. Samsung Galaxy Note 8

Apprentice-deltagare lämnar Vita Huset
Den kända tv-profilen Omarosa Manigault Newma lämnar Vita Huset efter turbulens. Hon var tidigare med i Donald Trumps tv-serie "The Apprentice och har fram tills nu haft ett chefsjobb på en av Vita Husets kommunikationsavdelningar. Enligt Vita Huset har Omarosa Manigault Newma självmant valt att söka sig vidare, men enligt amerikanska medier ska hon ha hamnat i konflikt med andra medarbetare. Det skriver bland andra Washington Post.

Två reportrar har gripits i Burma
Två reportrar från Reuters har gripits i Burma för innehav av "viktiga säkerhetsdokument" som ska röra burmesiska styrkor i delstaten Rakhine. De två reportrarna ska enligt lokala myndigheter ha försökt smuggla ut dokumenten ur landet.
"Vi arbetar brådskande med att söka mer information om omständigheterna och deras (reportrarnas) situation", säger Reuters globala kommunikationschef Abbe Serphos i ett uttalande. Det skriver AFP.

Petra Mede lämnar SVT
SVT-profilen Petra Mede går till konkurrenten TV4. Där ska hon vara programledare för den nya satsningen "Stjärnornas kamp". Petra Mede har under tiden på SVT haft flera prestigefulla programledaruppdrag. Hon har bland annat hållit i Melodifestivalen, Guldbaggegalan och Eurovision song contest. TV4:s nya satsning beskrivs som ett mästarnas mästare för artister. Det rapporterar Aftonbladet.

Nya anklagelser mot Weinstein
#Metoo-rörelsen startade med att ett antal kvinnor vittnade om sexuella övergrepp från filmproducenten Harvey Weinstein. Sedan dess har kvinna efter kvinna trätt fram och anklagat honom ytterligare. Nu är det skådespelaren Selma Hayeks tur. I New York Times beskriver hon åratal av trakasserier
– Han hotade att döda mig, uppger hon, enligt Aftonbladet.

Microsoft ger Bing nya AI-funktioner
Bing ska komplettera den sökfunktionen med konversation. Microsoft har försett Bing med flera AI-baserade funktioner, som bland annat ska innebära fler resultat och källor än tidigare. Dessutom ska man kunna föra en konversation med Bing, precis som man för en konversation med en bot. De nya funktionerna lanseras globalt, enligt The Verge.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.