torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Journalist ville betala borgen för Assange

Publicerad: 8 december 2010, 07:52

Journalisten och dokumentärfilmaren John Pilger ville betala borgen för Wikileaks grundare Julian Assange, skriver DN. Men Assange nekades borgen av domstolen i London och sitter nu häktad.

Ämnen i artikeln:

WikileaksJulian Assange

MH

Magnus Helander


Julian Assange. Foto: Scanpix.

Internationellt efterlyste Julian Assange greps av brittisk polis i går morse sedan han själv klivit in på en polisstation i London och anmält sig. DN skriver att flera kända personer ville betala borgen för Wikileaks-grundaren. En av dem var den australiensiske journalisten och dokumentärfilmaren John Pilger. Han var beredd att betala upp till 20 000 pund, motsvarande 215 000 kronor.

– Jag känner Julian Assange och hyser den högsta aktning för honom, säger John Pilger till DN.

Julian Assange är häktad misstänkt för brott av sexuell karaktär mot två svenska kvinnor. Det grövsta är våldtäkt. Assange har hela tiden förnekat alla anklagelser.

John Pilger kritiserar det svenska rättsväsendet, enligt DN.

– Anklagelserna är absurda . Den första åklagaren släppte fallet, men sedan blandade sig en hög politisk figur i, sa han utan att berätta vem han syftade på.

Julian Assange nekades borgen och sitter häktad i ökända Wandsworthfängelset i södra London. Han har överklagat Sveriges begäran om utlämning och det kan ta upp till tre månader innan den brittiska domstolen kommer med ett utslag.

Assange hävdar att en överlämning till Sverige ökar risken för att han utlämnas till USA. Det amerikanska justitiedepartementet utreder dokumenten som avslöjats av Wikileaks.

– Misstankarna gäller obehörig befattning med hemligt material. Flera personer är aktuella i utredningen men ännu är ingen formellt anklagad, säger Chris Dunnett, presstalesman vid den amerikanska ambassaden, till Metro.

Fotnot: Andra kända personer som ville betala borgen för Assange var filmregissören Ken Loach, mediepersonligheten Jamima Khan, advokaten Jeffrey Shears, och den pensionerade professorn Patricia David.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev