tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Journalisten kritiseras för reportage: ”Bland det värsta jag sett”

Publicerad: 29 januari 2018, 09:20

PeO Wärring och Helena Giertta.

Mittmedia anklagas för att ha orsakat en tidigare medarbetares död i ett reportage i Journalisten. Nu får Journalistförbundets tidning kritik för sin publicering av EK-koncernens tidigare utgivare PeO Wärring.

Ämnen i artikeln:

Gefle DagbladJournalistenMittmediaPeO WärringAnna GullbergHelena Giertta

FT

Fredrik Thambert


Förra veckan publicerade Journalisten reportaget där mediekoncernen Mittmedia, och i synnerhet tidningen Gefle Dagblad, anklagas för att indirekt ha orsakat en tidigare medarbetares död. Texten har fått stor uppmärksamhet och lett till hård kritik mot Mittmedias metoder. I fredags valde Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg att ta time-out i tre månader som en konsekvens av de hårda anklagelserna.

Nu kommer kritik från ett annat håll, nämligen mot Journalistens granskning. Det är PeO Wärring, tidigare huvudredaktör och ansvarig utgivare för EK-koncernen, som skriver att Journalisten borde be om ursäkt, i en krönika hos Medievärlden. Han anser att publiceringen är "bland det värsta jag sett".

"Anna Gullberg ska enligt artikeln i Journalisten orsakat Sanna Wikströms död. Det framförs av anonyma källor samt hennes sambo. Den senare givetvis i stor chock efter det tragiska dödsfallet, något som en god journalist bör ta med i överväganden om vad man ska skriva och publicera. Att Sanna Wikströms svåra psykisk sjukdom ska ha utlösts av Mittmedia är något som bara är spekulationer och inte fakta. På den grunden kan man inte peka ut någon skyldig" skriver PeO Wärring.

Han riktar också kritik mot Journalistens chefredaktör Helena Giertta som i en ledarkrönika går hårt åt Mittmedias agerande.

"Det finns ett gammalt uttalande som säger att "det blåser på toppen". Så är det, och visst måste chefer tåla mycket, men de ska inte behöva tåla beskyllningar av den här magnituden. Tidningen Journalisten, som annars håller en god nivå, bör be om ursäkt för den tendensiösa publiceringen!" skriver PeO Wärring.

Helena Giertta ser däremot ingen anledning att be om ursäkt för artikeln.
– Vi har följt arbetsmiljön på Gefle Dagblad sedan tre år tillbaka då Linnéa Wannefors blev av med jobbet och kallades illojal. Då var Sanna Wikström skyddsombud. För ett år sedan riktade hela Mittmediaklubben misstroende mot personalpolitiken som fördes. Så när Sanna Wikström avled fanns det skäl att titta närmare på hennes fall.

– Jag tycker att vi har gott på fötterna. Vi ser det som ett mönster med minst tio personer som har blivit behandlade på ungefär samma sätt, flera har blivit sjukskrivna och sedan köpts ut.

Har ni mer underlag än hennes sambos utsago och andra vittnesmål?
– Vi har tillräckligt med material för att känna oss trygga med publiceringen. Det är ingen som anklagar Anna Gullberg för något brottsligt.

Men det är ändå en väldigt stark anklagelse?
– Ja, det är det. Men sättet de behandlade Sanna Wikström på är också väldigt hårt. Hon fick inte ens ta farväl av sina arbetskamrater som hon haft i 25 år. Hon blev avstängd från jobbet trots att hon varit skyddsombud och tagit ett enormt ansvar.

Hon lämnade Gefle Dagblad våren 2016 och dog i december 2017. Vilka belägg har ni för att det var jobbet som orsakade hennes död?
– De uppgifter vi har pekar på att behandlingen av henne ledde till att hon blev sjuk. Vi har pratat med flera personer som blivit sjukskrivna på grund av hur de har behandlats av Mittmedia som arbetsgivare.

Hur har reaktionerna på reportaget varit i övrigt?
– Jag kan nästan inte förklara ur många som hört av sig. Det är hundratals personer som hört av sig. Vi har aldrig haft en artikel som lästs och delats så mycket, säger Helena Giertta.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev