Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Journalisten utser årets pressgroda

Publicerad: 11 januari 2013, 08:03

Gotlands Tidningar förvånas över nykterheten

Vilken är 2012 års största pressgroda? Journalistförbundets tidning Journalisten håller omröstning bland favoriterna.


Är Fredik och Filippa Reinfeldt sniglar? Hur ser man ut om man är rattful? Kan man hota någon med ett pistilliknade föremål?

Det är några av frågorna man ställer sig när man läser kandidaterna till årets groda på tidningen Journalistens hemsida. Journalisten har publicerat pressgrodor sedan början av 8o-talet men för första gången vill man kora den bästa.

– I början fanns det en del kritik mot att vi publicerade journalisters misstag, men under min tid har jag inte hört många kritiska röster, säger Journalistens chefredaktör Helena Giertta. Och vi vet att sidan är mycket populär bland tidningens läsare.

Redaktionen har valt ut sina tio favoriter som de nu låter läsarna rösta om på tidningens sajt. I skrivande stund leder svt.ses olyckliga formulering om Martin Schibbyes dåliga förhållande till öl och blåbärsmuffins följt av ekots avslöjande om att barn finner korrespondenten Cecilia Ödén skrämmande.

När Journalisten började publicera pressgrodor såg medielandskapet mycket annorlunda ut än idag. Etermedia fanns inte i text och papperstidningarna hade inga sajter.

– Även om det lätt blir fel på sajterna, så rättas de också snabbt, säger Helena Giertta. Det gäller att någon sett felet och tagit en skärmdump innan felen försvinner.

Trots att det finns så många fler kanaler nu jämfört med 80-talet så får Journalisten inte in fler grodor.

– Jag tror att det beror på vår periodicitet mer än att det görs färre fel, säger Helena Giertta. Vi fick fler bidrag när vi var veckotidning.

– Ska man vara lite allvarlig så märker man på många grodor att de uppstått för att ingen har tittat på texten. Och ju mindre redaktionerna blir desto färre ögon finns det som kan fånga upp grodorna.

Årets groda kommer att presenteras på Språkforum-galan den 13:e mars.

Du hittar till omröstningen här.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.