Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Journalister det nya proletariatet"

Publicerad: 22 oktober 2010, 14:55

I en stor intervju med magasinet Konsult talar Göran Persson ut om tiden som pr-konsult på JKL. Och han drar sig inte för att lägga ut texten om dagens journalistkår. – Det är det nya proletariatet, säger han.


Ämnen i artikeln:

Göran Persson

Göran Persson. Foto: Sören Andersson.

Efter den svidande valförlusten 2006 tackade Göran Persson för sig och lämnade politiken för en karriär inom pr. Nu har han varit på JKL i fyra år och berättar för magasinet Konsult om sin syn på tillvaron, när han inte längre är den som fattar besluten.

– Man måste förstå att hålla isär sina roller. Som konsult är du inte beslutsfattare, du är en person som anlitas för att göra en bedömning. Du är inte den som har ansvaret, säger han.

När samtalet glider in på den före detta statsministerns syn på dagens journalister, menar han att det sker en ”proleteriatisering” av media.Han beskriver särskilt ett tillfälle som han minns extra tydligt. Det var under toppmötet i Göteborg 2001 som han stod på en läktare i en mässhall tillsammans med journalisten Pelle Wendel. Nedanför läktaren satt journalisterna på rader och hamrade på sina datorer.

– Titta, vad är det du ser här, sa jag till Pelle. En massa journalister, svarade han. Jag sa: Det är dagens manchesterindustri, med den gamla hemska löpandebandet-tillverkningen. Som när textilindustrin var som mest mekaniserad. Där gör alla samma sak, och alla sitter intill varandra på rad. Det är det nya proletariatet, säger Göran Persson till Konsult.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Göran Persson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.