Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Journalister i protest mot Regerings- kansliet

Publicerad: 19 maj 2014, 13:16

Tunga journalister på några av landets största medieföretag har skickat ett öppet protestbrev till Regeringskansliet.
Detta med anledning av att inbjudna reportrar inte fick ställa några frågor på Försvarsberedningens presentation av sin rapport ”Försvaret av Sverige” den 15 maj.
– Det förefaller vara ett mönster att journalisters arbete försvåras, säger Mikael Holmström, reporter på SvD, till Resumé.


”Vi journalister inbjöds av Regeringskansliet, Försvarsdepartementet, Försvarsberedningen för att delta i Försvarsberedningens presentation av sin rapport i Regeringskansliets pressrum i Rosenbad den 15 maj 2014 kl 9.00. Vi protesterar mot att vi inte fick ställa några frågor vid presentationen”, står det i protestbrevet som är ställt till presschef Roberta Alenius på Statsrådsberedningen, Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren samt övriga ledamöter, och huvudsekreterare Tommy Åkesson, Försvarsberedningen.

Protestbrevet är undertecknat av 18 journalister, däribland Monica Saarinen, Ekot, Mikael Holmström, Svenska Dagbladet, Mats J Larsson, DN, Margit Silberstein, SVT och PM Nilsson, Dagens Industri.

Mikael Holmström säger till Resumé att det skulle ges möjlightet till enskilda intervjuer efter presskonferensen, men det var i en annan lokal med begränsade möjligheter att kunna intervjua samtliga.

Mats J Larsson twittrade att det var en Putin-liknande presskonferens från Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegrens sida.

– Det är ett otyg som man måste sätta stopp för. Det är inget bra för arbetssituationen för oss som är reportrar. Det finns en demokratisk nytta av att ett visst antal frågor ställs på presskonferensen. Det är lättare för politiker att undvika besvärliga följdfrågor som journalister i grupp ställer, säger Mats J Larsson som säger att det varit liknande situationer på två tidigare presskonferenser.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.