Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Journalister ska hjälpa Facebook att stoppa fejknyheterna

Publicerad: 16 december 2016, 07:15

Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Facebook kopplar in flera stora traditionella mediehus, Instagram når ny milstolpe och Cecilia Uddén tvingas bort från Syrien. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Cecilia UddénInstagramFacebookSyrienLasse GranqvistC MoreFacebook MessengerSveriges Radio

Facebook tar hjälp av journalister...
Det kommer att bli lättare för Facebook-användare att flagga artiklar som "tveksamma". Journalister på flera stora mediehus ska hjälpa till att bestämma om det är falska nyheter. Det är två av åtgärderna som Facebook ska genomföra, meddelade bolaget under torsdagen.
Nyhetsbolagen ABC News och Associated Press, plus den faktagranskande organisationen Snopes, kommer att hjälpa till med faktagranskningen, skriver Reuters. Facebook har blivit starkt kritiserade för att inte göra tillräckligt åt den desinformation som sprids på plattformen, inte minst i samband med det amerikanska valet. Bland annat fick en artikel som kopplade samman Hillary Clinton med barnsex på en pizzeria stor spridning.

...och trappar upp konkurrensen med Snapchat...
Facebook började under torsdagen rulla ut en uppdaterad version av kamerafunktionen i sina mobil-appar för meddelandetjänsten Messanger, skriver Techcrunch. Draget kan ses som en offensiv gentemot den snabbväxande konkurrenten Snapchat. Den nya app-kameran bjuder precis som Snapchat på både masker, filter och så kallade stickers. Lanseringen kommer ske globalt under det närmaste dygnet.

....och testar AI för Messanger
Facebook gör ett småskaligt test där bolagets AI-baserad bot M får ge olika kontextuella förslag i chattar. Bland annat kan användarna automatiskt få möjligheten att dela med sig av sin geografiska position när den man chattar med frågar "Var är du?". Den mer avancerade versionen av boten är tänkt att lanseras bredare nästa år. Man kan då förmoda att olika tjänster kan kopplas till boten, till exempel Uber eller betaltjänster, skriver Venturebeat.

Instagram över 600 miljoner användare
Facebook-ägda sociala fotodelnings-appen Instagram växer. Nu aviserar Instagram att man passerat en ny milstolpe: 600 miljoner aktiva användare. Det innebär att man växt med 100 miljoner användare på bara ett halvår. Detta kan jämföras med att det tog nio månader att gå från 400 miljoner till 500 miljoner aktiva användare. Det skriver Techcrunch.

Cecilia Uddén tvingas lämna Syrien
Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, Cecilia Uddén, deporteras från Syrien. Beslutet kommer från de syriska myndigheterna och den svenska journalisten själv berättar för Sveriges Radio att hon anklagas för osann rapporteringen.
– Vi protesterar mot beslutet och mot behandlingen av vår korrespondent, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö i ett uttalande till Sveriges Radio.

Murdoch köper Sky
Mediemogulen Rupert Murdochs bolag 21st Century Fox köper europeiska tv-företaget Sky, det rapporterar Reuters. Köpet genomförs trots att flera investerare öppet visat missnöje mot affären.

C More förlänger med Lasse Granqvist
Lasse Granqvist, har flera gånger prisats i rollen som sportjournalist och kommentator. Nu förlänger han sitt kontrakt med C More där han arbetet i olika utsträckning sedan 2000. Han kommer främst att arbeta med SHL och Allsvenskan samt kommande stora internationella mästerskap. Det skriver Idrottens Affärer.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.