Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Journalisternas ansvar inför extravalet

Publicerad: 22 december 2014, 07:11

Mats Ekströms text.

Foto: Skärmdump från SvD.

Journalister får inte göra migrationspolitiken till en ja- eller nejfråga, anser en medieprofessor och efter hackerattacken anlitar Sony en krishanteringsexpert som ska hjälpa dem genom pr-krisen. Läs fler nyheter i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Journalisternas ansvar inför extravalet
Journalister får inte göra migrationspolitiken till en ja- eller nejfråga om invandring. De har en del av ansvaret för polariseringen när det gäller frågor om migration och flyktingar, skriver medie- och kommunikationsprofessorn Mats Ekström i ett debattinlägg på SvD.

"Frågan är inte om migrationspolitik skall diskuteras utan hur och med tyngdpunkt på vilka frågor. Det handlar om de val som journalistiken gör när valrörelsen nu skall planeras med satsningar på olika programformat. Det handlar om de beslut som fattas på nyhetsredaktionernas morgonmöten. Det handlar om vilka intervjuer man väljer att göra och vilka frågor man väljer att ställa", skriver Mats Ekström.

Sony i pr-kris - anlitar krishanterare
I samband med att Sony Pictures blivit hackat har det läckt ut  mängder av känslig information på nätet där flera av superkändisar blivit hånade av folk på företaget. Nu försöker Sony ställa allting tillrätta genom att anlita krishanteringsexperten Judy Smith som tidigare varit pressektreterare åt den tidigare USA-presidenten George W Bush och hanterat kriser åt bland andra Monica Lewinsky, Wesley Snipes och Michael Vick, skriverAftonbladet som hänvisar till flera amerikanska medier.

Obamas genuskupp
USA:s president Barack Obama lät bara kvinnliga reportrar ställa frågor under årets sista presskonferens innan jul som ägde rum i Vita huset. Vanligtvis är detta en stillsam tillställning, men i år blev det fart, åtminstone på Twitter. David Corn, redaktör på  Mother Jones var en av dem. Han skojade om att Fox News nu kommer att rapportera om Obamas krig mot män, skriver sajten Policymic.

Aftonbladet fälls av PON
Pressens opinionsnämnd klandrar Aftonbladet för att bryta mot god publicistisk sed för en rubriksättning. Det var rubriken "Etikettexperten sågas av eleverna: Sexistiskt" med underrubriken: "Föreläsaren: Kvinnor ska endast tala om de blir tilltalade av en man". PON anser att rubriksättningen var felaktig och att detta har tillfogat en person publicitetsskada, skriver Aftonbladet.

Molntjänst indragen i hackerattack
Det är datalagringsföretaget Cloudme i Linköping som dragits in i en hackerattack mot företagsledare, politiker och militärer. Trojanen Inception har stulit informetion från datorer och mobila enheter som den sedan har skickat till personer som använder Cloudmes molntjänst, skriver Corren (via Omni).

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.