Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Journalistförbundet rasar mot EU-kommissionen

Publicerad: 21 juli 2008, 13:18

Journalistförbundet fick ett slutgiltigt avslag på frågan om att få ut de brev och handlingar som Bonniers skickat till kommissionen. I dagens DN-debatt riktar journalistförbundets ledning stark kritik EU-kommissionens hemlighetsmakeri och det förslag från Margot Wallström som innebär minskad möjligheten till insyn i enskilda ärenden.


Agneta Lindblom Hulthén.

Bakom kritiken står Agneta Lindblom Hulthén, ordförande för Svenska Journalistförbundet, och Arne König, vice ordförande för Svenska Journalistförbundet, samt frilansjournalisten Staffan Dahllöf. Tillsammans går de till attack mot att dokumenten som kan avgöra Svenska Dagbladets och Skånska Dagbladets framtid inte lämnas ut. Ett slutgiltigt avslag har kommit. EU-kommissionen skriver att det ”allvarligt skulle äventyra kommissionens pågående undersökning” om de begärda handlingarna skulle lämnas ut. Enligt journalistförbundets ledning innebär detta att ingen nu kommer att kunna se eller kommentera de uppgifter som EU-kommissionen har som underlag för sitt beslut om presstödet.

”Brevet och de utredningar som Bonniers har skickat till kommissionen har vi bett om att få ut men nu fått slutgiltigt avslag på. Innehållet känner vi alltså inte till. Men vi vet att materialet inte är identiskt med det material som Bonniers har lämnat till kulturdepartementet. Vår begäran om insyn rör nämligen ”specificerade handlingar som inte har offentliggjorts”, bekräftade kommissionens handläggare den 9 juli.

Enligt författarna är det demokratin och den öppna debatten som tar stryk. Generalsekreterare Catherine Day säger att hon är medveten om att det finns ett allmänt intresse i frågan men menar samtidigt att det intresset inte väger tyngre än intresset att skydda kommissionens pågående utredning.

Hulthén, König och Dahllöf går också i inlägget till hårt angrepp mot Margot Wallström och hennes förslag som skulle innebära minskad möjligheten till insyn i enskilda ärenden.

”I sitt förslag till nya EU-regler för insyn löser den ansvariga kommissionären Margot Wallström avvägningen mellan demokrati och beslutseffektivitet med ett enkelt penndrag. Hon stryker helt enkelt möjligheten att ens begära ut den typ av handlingar som Bonniers har lämnat in till kommissionen. Dokument i ”förvaltningsärenden med individuell räckvidd” föreslås bli kategoriskt undantagna i en reviderad förordning. Sådana handlingar kan först lämnas ut efter att besluten är fattade, om ens då.”

Linda Fagerlind

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.