Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Journalistförhandlingarna tillbaka på noll

Publicerad: 12 april 2013, 08:38

Jonas Nordling är besviken på Medieföretagen

I går kväll drog mediearbetsgivarna i bromsen och meddelade SJF att man nu inte vill förhandla ett gemensamt avtal. – Det innebär att det är mycket långt till ett avslut, säger SJFs ordförande Jonas Nordling.


Ämnen i artikeln:

SJFMedieföretagen

Förra avtalsförhandlingen mellan Medieföretagen och SJF resulterade i att avtalsområdena Tidskrift, Dagspress, Public Service och Etermedia hamnade mellan gemensamma pärmar i ett avtal med många särregleringar.

SJF har hela tiden drivit linjen att de bör vara ett gemensamt avtal för alla journalister och hade förhoppningar om att komma ett steg närmare i årets förhandlingar.

Men nu har alltså Medieföretagen meddelat att man vill förhandla varje avtalsområde separat.

– Det betyder att allt vi diskuterat med arbetsgivardelegationen under avtalsperioden rivs upp och vi får ta om allt från början, säger SJFs förbundsordförande Jonas Nordling.

Det finns inga nya datum satta och det finns en risk att avtalsförhandlingarna drar ut ordentligt på tiden.

– Det verkar som om Mediearbetsgivarna har väldigt svårt att komma överens och få samsyn, säger Jonas Nordling. Och det är inte bra i ett läge när branschen behöver gemensamma riktlinjer för att kunna möta framtiden.

Enligt vad Resumé erfar har Mediearbetsgivarnas förhandlingsdelegation svårt att samarbeta, vilket kan bero på att delegaterna utanför förhandlingsrummen är konkurrenter. Ordkriget mellan SR och TU om SRs lokala sajter har förmodligen inte förbättrat klimatet.

– Vi tror fortfarande att ett gemensamt avtal är ända vägen framåt, säger Jonas Nordling. Det enda som är positivt är att förhandlingarna om ett bemanningsavtal fortsätter som förut.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

SJFMedieföretagen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.