Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Journalisthögskolan är ett skämt"

Publicerad: 1 december 2010, 09:00

Isabella ”Blondinbella” Löwengrip brutalsågar journalisthögskolan. Den nyblivne chefredaktören rekryterar nu medarbetare – men en journalistexamen smäller inte högt i hennes bok: – Jag tycker journalisthögskolan är ett skämt i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip. Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX.

Nyligen stod det klart att Isabella Löwengrip blir chefredaktör för en ny tidning hos förlaget Moderna tidskrifter. Men för att kunna ge ut denna krävs skribenter.

I ett blogginlägg svarar hon på frågor som hon har fått från läsarna. Beskedet är klart:

– Ja, vi behöver journalister.

– En journalistutbildning är inget plus i kanten.

En läsare ställer frågan:

”Hej! Jag läste att du ska bli chefredaktör för en ny tidning. Hur är det möjligt när du inte läst ett enda poäng journalistik? Är det inte pinsamt att kalla sig olika titlar när du inte har en enda högskoleutbildning? Och lite nedvärderande mot oss “riktiga” journalister…  ”

Blondinbella svarar:

”Men vad har högskolepoäng med att göra när man ska starta en tidning? Att starta en tidning är att driva ett företag och det behövs inga högskolepäng till, snarare passion och drivkraft. När jag letar skribenter till tidningen så kommer inte jag alls krävs en journalist-utbildning. Jag tycker att journalisthögskolan är ett skämt i Sverige.  Jag kommer att leta efter skribenter med samma passion för skrivandet som jag har för företagandet.”

Blogginlägget har nu lett till en hätsk diskussion i kommentarfältet. I skrivande stund har det dykt upp 237 kommentarer. De flesta är mycket kritiska till Isabella Löwengrip, som själv saknar högskoleexamen.

”Jag förstår inte hur du har mage att sitta och påstå så om den svenska högskolan! Om du inte du hade haft en blogg och ett visst flyt genom den så hade du varit körd när det gäller utbildning (…) gå och KÖP dig lite brains” skriver signaturen ”nelli”.

Men andra tar hennes åsikter i försvar:

”Journalistutbildningen och journalister är ett skämt.. Smutsigare yrke får man leta efter” skriver ”hardworker”.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Isabella Löwengrip

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.