Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Journalistik som har väntat på att bli gjord"

Publicerad: 31 oktober 2014, 13:22

Roy Andersson.

Foto: Wikipedia, Magnus Fröderberg.

Annah Björk ligger bakom Fokus-artikeln där Roy Andersson berättar att det är han som är Hugo Rask i Lena Anderssons Augustpris-belönade roman "Egenmäktigt förfarande". I en krönika i Bon besvarar hon den senaste veckans intensiva kulturdebatt och menar att hennes artikel var "journalistik som har väntat på att bli gjord".


Ämnen i artikeln:

Roy AnderssonExpressenJens Liljestrand

"Nej, jag är inte Hugo Rask. Jag är inte Ester Nilsson heller. Eller Lena Andersson. Jag är absolut inte Roy Andersson."

Det skriver Annah Björk i sin krönika – hon ligger bakom Fokus-artikeln där regissören Roy Andersson svarade "Ja, det kan man säga" på frågan om han är Hugo Rask i den Augustpris-belönade "Egenmäktigt förfarande" – Hugo Rask beskrivs som en narcissistisk skitstövel i boken.

Kulturdebatten har gått het efter det och DN:s Malin Ullgren menade bland annat Roy Andersson har "kidnappat Hugo Rask":
"Vilken skräck. Man skriver en bok; upp dyker ett gammalt ex och sätter sitt bomärke på hela rasket?", skriver hon.

Expressens Jens Liljestrand höll inte med, utan menar att "mobbningen av Roy Andesson är bisarr."

Nu blandar sig alltså artikelförfattaren in i striden.

I hennes Bon-krönika "Vi kan lära av Lena Andersson" menar hon att det inte är skvaller, utan journalistik som har "väntat på att bli gjord".

Hon anser att mediebranschen är de "hungrigaste ryktesbärarna", men att personen som har pekats ut inte en enda gång har uttalat sig i media.

"Varför? Har han inte velat svara? Inte ens i telefon?", skriver hon.

Hennes enkla slutsats är att hon misstänker att ingen har försökt få ett svar.

Hon tar även upp att Skavlan heller inte verkade vilja ta i frågan när Roy Andersson besökte honom en vecka efter Fokus-intervjun.

"Han passade vidare till skojighetsreportern Niklas Källner – expert på att intervjua gamla och barn. Han kan fråga vad som helst för det är hans usp.", skriver Annah Björk.

Kulturen måste kunna nagelfaras, enligt Annah Björk.

Här menar hon att kulturvärlden har mycket att lära av Lena Andersson och att hennes Ester Nilsson-svit (huvudpersonen heter det) är ett bevis på hur "törstande även den finkulturella sfären är efter sammanhang och stories".

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.