Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Journalistisk idioti"

Publicerad: 10 september 2010, 13:19

SVT:s Axel Gordh Humlesjö, som själv arbetat på Expressen, slår tillbaka mot kvällstidningarna efter artiklarna om hans bakgrund som aktiv i Grön Ungdom. – Det är journalistisk idioti. Kvällstidningarna tillåter sina reportrar att umgås privat med de personer de är satta att bevaka, det är en klassisk kvällstidningsmetod. Det skulle aldrig få förekomma på SVT, säger han.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSVTFredrick FederleyExpressenNiklas Svensson

Axel Gordh Humlesjö. Foto. SVT.

Axel Gordh Humlesjö har varit bisittare i SVT:s partiledarutfrågningar där han valt ut frågor från tittarna.

Expressen och Aftonbladet skriver i dag att Axel Gordh Humlesjö – i samband med gårdagens utfrågning av Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand – inte upplyste tittarna om sin bakgrund som politiskt aktiv i Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom.

– Det är journalistisk idioti att köra på så enkelspråkiga grejer att bedöma en utifrån det som hänt för längesedan. Det är inte rätt väg att gå, det har blivit fel spår i valrörelsen, säger Axel Gordh Humlesjö till Resume.se och fortsätter:

–  Vi journalister ska bedömas efter vår kompetens och inte efter vad vi har gjort på gymnasiet.

–  Det är sensationsjournalistik att göra de här kopplingarna. Jag har aldrig förnekat att jag var med i Grön Ungdom, det har jag berättat om flera gånger tidigare. Att man som journalist gjort andra saker tidigare i stt liv är bra, det gör dig bättre som journalist.

Artiklarna kommer efter en rad skriverier den senaste tiden om journalisters kopplingar till politiker och politiska riktningar.

I SVT-utfrågningen av Fredrik Reinfeldt gjorde exempelvis SVT en jättetavla som missade att kolla upp överläkaren Jörg Teichert som medverkade i S-kampanjen.

I början av veckan gjorde Expressens politiske reporter Niklas Svensson en toppnyhet på att UR:s Natanael Derwinger – programledare i partiledardebatten om skolan – var ex-pojkvän till Maria Wetterstrand under gymnasietiden, något som Resumé skrev om i våras.

Häromdagen avslöjade Resume.se kompisrelationen mellan Expressens Niklas Svensson och centerpartiets Fredrick Federley.

Axel Gordh Humlesjö säger att SVT gör mycket noggranna kontroller av sina medarbetares bakgrund.

– Det är enormt höga trösklar på SVT för att man ska få jobba med valprogram.  Det görs en genuin bedömning. Så är det däremot inte på kvällstidningarna.

Axel Gordh Humlesjö har en bakgrund på Expressen Kultur. Han menar att kvällstidningarna har trovärdighetsproblem och att man inte kan lita på deras objektivitet.

– De har styrda ledarsidor, och reportrar går från ledarsidor till nyhetsplats, och kvällstidningarna har åsiktsorienterade reportrar. De borde sopa rent framför egen dörr först.

– Kvällstidningarna tillåter sina reportrar att umgås privat med de personer de är satta att bevaka, på liknande sätt som TV4:s Anders Pihlblad umgicks med Ulrica Schenström, det är en klassisk kvällstidningsmetod. Det skulle aldrig få förekomma på SVT.

– Jag tror inte att man ska umgås på det sättet med de politiker man är satt på att granska.

– Efter valet borde vi ta den här diskussionen. SVT har mycket högre trovärdighet än vad kvällstidningarna någonsin kommer att få, säger Axel Gordh Humlesjö.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.