Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Journalistnestor till hårt angrepp mot Thomas Mattson

Publicerad: 8 mars 2013, 09:25

Thomas Mattsson

Foto: Jonas Eltes

I februari försvarade Thomas Mattsson publiceringen av "Drottningbilden". Nu möter han skarp kritik från Sigrid Leijonhufvud, ordförande i Stockholmsjournalisternas seniorer, som anser att Expressens chefredaktör undergräver förtroendet för det medieetiska systemet.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Expressens chefredaktör syns ofta i debatten kring pressetiska frågor. Nyligen försvarade han tidningens publicering av Elisabeth Ohlsson Wallins "Drottningbilden" efter att Silvias anmälan till Pressombudsmannen (PO) hade avskrivits. Samtidigt uttryckte han en vilja att ändra regelverket.

Det är i en debattartikel i tidningen Journalisten som Sigfrid Leijonhufvud, tidigare mångårig medarbetare på bland annat Expressens ledarredaktion och på SvD och idag ordförande i Stockholmsjournalisternas seniorer, kritiserar Thomas Mattsson under rubriken "Mattsson – pressetikens dödgrävare". Andemeningen i kritiken är att Expressens chefredaktör på ett "arrogant" sätt bryter mot en av grundprinciperna för hur anmälningar till PO och PON ska hanteras.

Han är skeptisk till Thomas Mattssons kritik mot regeln att inte offentliggöra överklaganden till PON.

"Överklaganden till PON ska enligt hedersdomstolens regler inte offentliggöras för att inte ytterligare förstärka publicitetsskadan. Det gav Expressens chefredaktör tusan i när han fick vetskap om att drottning Silvia anmält fyra tidningar för publiceringen av Elisabeth Ohlson Wallins fotomontage där drottningen ses i begrepp att skrubba bort ett hakkors från golvet eller till synes sopa nazistsymbolen under mattan.", skriver Sigfrid Leijonhufvud i Journalisten och fortsätter:

"Frågan är om detta och den bristande respekt för det pressetiska regelverket som en stor tidning som Expressen visar prov på inger det förtroende som det medieetiska systemet måste ha för att allmänheten ska våga eller ens bry sig om att använda det.  Det kanske behövs mer omdömesgilla personer på de nämnda och viktiga posterna?  De här utpekade verkar fungera mer som pressetikens dödgrävare."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.