Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Journalistrabatt på flyg utreds

Publicerad: 16 januari 2008, 09:41

Thai Airs journalistrabatter utreds nu av polisen. I oktober avslöjade Resumé att flygbolaget lät journalister och deras anhöriga flyga till Thailand för halva priset. De förväntades sedan skriva om Thai Air.


Kammaråklagare Malin Palmgren, som också leder förundersökningen om Trond Sefastsson, har beslutat inleda förundersökning om bestickning i fallet Thai Air. Bestickning förutsätter att någon gör sig skyldig till mutbrott. Ingen person har hittills delgivits misstanke om brott.

Resumé fick uppgifter om att rabatterat resande till Thailand förekom bland anställda på bland annat Expressen och talade bland annat med Fredrik Sjöshult och Niklas Svensson, som numera arbetar för TV4. Båda bekräftade att de flugit Thai Air, men förnekade att de skrivit om flygbolaget.

– Det har inte varit billigare att boka via Thai jämfört med en vanlig nätresebyrå, säger Fredrik Sjöshult. Jag har alltså betalt samma pris som på nätet men det har varit smidigare att låta Thai leta upp biljetter.

Thai Airs svenske representant Fred Wahlstedt bekräftade att journalister kunde få åka till Thailand tur och retur för 2 300 kronor plus flygskatt:
– Vi är inte så intresserade av vad du skriver om Thailand, utan det viktiga är att Thai Air ska synas, sade han då till Resumé.

Fred Wahlstedt bekräftade också att Thai Air registrerar att den resande är journalist:
– De här rabatterna har blivit jättepopulära, berättade han. Men vi lämnar inte ut några namn.

De yrkesetiska reglerna för journalister säger:
”Acceptera inte uppdrag, inbjudan, gåva, gratisresa eller annan förmån och ingå inte avtal eller andra förbindelser som kan misstänkliggöra din ställning som fri och självständig journalist”.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.