Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Journalistrollen räddade mig från paniken”

Publicerad: 7 augusti 2014, 11:30

Lotta Gröning vid sitt hus i Norberg.

Expressen-krönikören Lotta Gröning har se senaste dagarna uppmärksammats för sina engagerade texter från huset i Norberg – mitt i det brandhärjade området. –Jag gick ganska snart in i min journalistroll och det räddade mig nog från paniken, säger hon.


Ämnen i artikeln:

ExpressenLotta Gröning

Lotta Gröning bor i brandområdet i Norberg och har skrivit om den hemska situationen för de drabbade och riktat skarp kritik mot politiker och myndigheter.

–Ja, är man som jag mitt i branden och tvingas evakuera sina djur och gå runt i huset och fundera över vad som man ska ta med sig och vad lågorna kan ta så får man en insikt om både panik, rädsla och framför allt ilska, säger Lotta Gröning till Resumé och fortsätter:

–Information fanns inte, det kom panikrapporter ständigt om vi ska skulle fly. Jag tror att jag som journalist har stor nytta av den erfarenheten. Jag har drabbats av kriser förr, min far dog i flygolyckan i Oskarshamn 1989, och då fanns inte heller någon krisorganisation. Inte under Estonia och inte under Tsunamin.

Erfarenheten av det totala kaoset – som hon uttrycker det – har hon nytta av i sin yrkesroll för att kunna spegla nyheterna.

–Jag gick ganska snart in i min journalistroll och det räddade mig nog från paniken. Jag hade hade helt enkelt en roll att fylla för alla som aldrig kan göra sin röst hörd.

Hur har responsen varit på dina krönikor?

– Jag har fått enorm respons och fått och information från alla håll på hur allt fungerat. Allt från människor som ringer och berättar om deras situation, om vad jag ska titta på lite extra till förtvivlade som vill att jag ska åka till deras hem och mata katterna.

Hon är vänsterdebattör och ger inte mycket för regeringen Reinfeldts insats.

– Reinfeldts tårta är liksom bedrövlig eftersom Bergslagen brann. Nu är han är på den åttonde dagen. GD för krismyndigheten ville inte bryta sin semster men Kungen kom. Slutsatsen är att Sveriges beredskap är bedrövlig.

– De som försvarar sig med att vi aldrig haft en brand av den här omfattningen tidigare skulle kanske tänka på att om krisberedskapen hade fungerat hade det blivit en nationell angelagenhet dag två istället för dag sex. Så med andra ord branden hade inte blivit så stor om vi släckt den i tid.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

ExpressenLotta Gröning

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.