Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Journaliststudenten som fick Leif GW på benen: ”Det här måste vi köra i Veckans brott”

Publicerad: 11 november 2015, 13:11

Fredrik Öjes hade ruvat på det gamla fallet i tio år innan han kontaktade Leif GW Persson.

Foto: Andreas Elgstrand / Privat

Ett 44 år gammalt mord fick polisprofessorn att vakna till. Efter en lång privatutredning valde Fredrik Öjes till slut att kontakta kriminalnestorn. Och allt började med att hans farmor berättade om fallet på sin dödsbädd.


Ämnen i artikeln:

Leif GW PerssonVeckans Brott

I Veckans brott tar Leif GW Persson och Camilla Kvartoft upp fallet med den pensionerade småskoleläraren Selma Dahl som mördades i sitt hem i Lima i Dalarna för 44 år sedan.

Leif GW Persson berättar i programmet om hur journaliststudenten Fredrik Öjes hörde av sig till honom med en mycket fascinerande historia.

– Han kontaktade mig och det uppstod omedelbara och ömsesidiga sympatier. Jag tyckte precis som han att det här är ett utomordentligt intressant fall, säger Leif GW Persson i Veckans brott.

Fredrik Öjes är själv från trakten, uppväxt som han är i Malung, tre mil från Lima där mordet skedde. Han har intresserat sig för fallet i över tio år.

– Min farmor berättade om det här på sin dödsbädd. Hon berättade att hon trodde sig veta saker om det här fallet som inte hade kommit fram, säger Fredrik Öjes till Resumé.

Mördaren hittades aldrig. Till stor del beroende på att ingen i Lima ville prata med poliserna som skickades ut från Stockholm. Utredarna kom i slips, kavaj och lågskor och de hade noll förtroende bland Limas invånare. Istället spreds ogrundade misstankar om att en "sjuk person" var skyldig.

– Den här tystnaden präglade hela det här fallet. Min drivkraft är att berätta en historia som folk har hållit tyst om. En annan anledning är att man pekade ut den här personen i byn för att han var sjuk. Jag vill lyfta upp en alternativ berättelse.

– Jag har grävt mycket i det här fallet och pratat om det här med många människor. Jag har begärt ut handlingar och hittat den här lådan med bortglömt tekniskt material som egentligen inte borde finnas kvar.

Vad har du haft för kontakt med Leif GW?

– Jag kontaktade Leif GW Persson och han gick igång på det direkt och sa att "det här måste vi göra i Veckans brott".

– Vi träffades och diskuterade fallet. Jag förstod redan från början att han var intresserad. Dels på grund av den här lådan men också på grund av fallet i sig. Det innehåller så många ingredienser som är speciella.

Hur reagerar Limas invånare på att nytt ljus faller på mordet?

– Jag tror ju att det här blir aktuellt på nytt.

Har du haft några kval om huruvida du borde rota i den här gamla historien?

– Jag har haft etiska funderingar kring vad man kan berätta och inte. Men även om det kan röra upp känslor så tänker jag att det är bättre att berätta om det här än att inte göra det. Men det är problematiskt.

Har du några förhoppningar om att fallet ska utredas på nytt?

– Brottet är preskriberat så det innebär att det inte finns några rimliga tankar om att polisen ska ta upp det här igen. Jag har snarare velat berätta historien och eventuellt rentvå de som varit misstänkta.

Nu skriver Fredrik Öjes på en bok om fallet.

– Jag har kommit ganska långt i arbetet. Jag har hållit på med det här i över tio år så jag har ett enormt material.

Och det finns ett visst intresse från förlagshåll.

– Jag har lite indikationer på det, ja, säger Fredrik Öjes.

Mika Wallgren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.