Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Juholt-boken kan bli film

Publicerad: 30 april 2015, 08:49

"Partiledaren som klev in i kylan" av Daniel Suhonen.

Håkan Juholts uppgång och fall är på väg att bli film eller tv-serie. Filmrättigheterna till Daniel Suhonens succébok har köpts av Nordisk Film. – Det är jättekul, säger Daniel Suhonen.


Ämnen i artikeln:

Håkan JuholtDaniel SuhonenSocialdemokraternaNordisk Film TV

I lördags hade Uppsala stadsteater premiär på Stina Oscarsson pjäs "Partiledaren som klev in i kylan" som bygger på Daniel Suhonens bok med samma namn.

Hittills har boken, som brutalt och naket blottlägger spelet – eller åtminstone Daniel Suhonens version av det – kring Håkan Juholts uppgång och fall, sålt i cirka 20 000 exemplar. Nu blir den snart pocket och bolaget Nordisk Film har köpt rättigheterna för att göra filmatisering eller tv-serie av den.  

– Sedan är det så klart en lång väg innan det blir något. Men det är jättekul att det finns intresse, säger Daniel Suhonen till Resumé.

Nordisk Films producent för projektet är Malin Idevall.  
– Boken är en otroligt spännande skildring av svensk politisk samtid och ett maktdrama bakom kulisserna, som bland annat ställer frågor om vad människor är beredda att offra för makten – visioner, ideal och medmänniskor. Jag ser fram emot att tillsammans med Daniel Suhonen berätta historien i ett nytt format.  

Blir det film eller tv-serie?
– Det kan jag inte säga just nu. Vi utvecklar en filmatisering och har ännu inte bestämt om det ska blir det ena eller det andra. Det är en lång process kvar.

Ska filmen eller tv-serien även lanseras internationellt?
– Det återstår att se. Det är bland annat beroende vad den får för format. Men materialet har potential att resa.  En eventuell premiär är planerad till 2017.  

Daniel Suhonen säger till Resumé att han tycker att "Rolf Lassgård kanske skulle passa" i rollen som Håkan Juholt om det blir tv-serie eller film.
– Det finns en rolig brittisk tv-serie i tre delar som heter "A very british coup" som handlar om en radikal labourledare med mustasch som vinner ett val mot Margaret Thatcher men som sedan manövreras ut av starka krafter inom sitt parti. Skådespelaren som spelar labourledaren är bildlik Håkan Juholt. Det är mycket roligt.

Andra tänkbara skådespelare i rollen som Håkan Juholt är Allan Svensson, Henry Dorsin, Göran Ragnerstam och Jacob Nordensson.

Mikael Bergling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.