Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Juholt och Suhonens svek mot Åsa Linderborg

Publicerad: 29 september 2015, 07:00

Åsa Linderborg, Daniel Suhonen och Håkan Juholt – Bokmässan 2015 – ett drama

Under Bokmässan skulle Håkan Juholt och Daniel Suhonen komma till Aftonbladets monter för att diskutera den omtalade boken "Håkan Juholt – partiledaren som klev in i kylan". Men duon dök aldrig upp och samtalade i stället i Expressens monter.


Ämnen i artikeln:

Håkan JuholtAftonbladetDaniel SuhonenÅsa LinderborgBokmässan

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg hade sett fram emot samtalet. Daniel Suhonen, Håkan Juholts talskrivare som hängde ut den förre partiledaren och gav läsarna en inblick bakom kulisserna i socialdemokratin och partiledaren själv. En timmes diskussion, kanske webb-tv? Men det blev aldrig något möte något som Åsa Linderborg själv återger i en krönika.

Hon berättar att Daniel Suhonen bad Åsa Linderborg att flytta på Karin Bojs för att klämma in han och Håkan Juholt i schemat. Hon berättar också att författaren uppmanar
tidningen att skicka dit ett tv-team eftersom händelsen "måste bandas".

Senare hör Daniel Suhonen av sig till Åsa Linderborg och berättar att Expressen är irriterade över att diskussionen ska ske i Aftonbladets monter. Hon berättar att författaren ber om två extra biljetter till Håkan Juholt, men hon tycker att han kan köpa dem själv. Till slut ställer Suhonen in, drygt två timmar innan mötet skulle äga rum.

"Tiden för Suhonen och Juholt är annonserad till söndag 12.30. Klockan 10.25 samma dag skickar Suhonen ett sms: "Åsa, det kan inte bli något samtal idag."

Jag ringer upp direkt, samtalet klickas bort. Jag messar, inget svar. Jag ringer och messar gång på gång på gång, inget svar.
Under tiden får jag via en kollega veta att Suhonen redan på lördagen twittrat att "Imorn snackar Juholt och jag offentligt första gången i Expressen Kultur 14.20 och Leopard förlag 15.""

Samtidigt som fulspelet går upp för oss i dess hela vidd – utan att vi får veta varför de uteblir hos just oss – står vi med en monter som strax ska gapa tom. Det kändes som om vi tappat tänderna.

Via bokförlaget Natur och Kultur ordnar hon Lena Andersson som ersättare. Och med kort varsel fixar Ordfront så att Gabriel Byström ställer upp för samtal om Ungern.

Sedan tar ett bråk med Daniel Suhonen sin början.

"Jag twittrade om programändringen, och tillade ledsen och utmattad: "Jag är så jävla trött på sossar." Det är en känsla jag har med modersmjölken, men just den här stunden var det två särskilda partigängare jag syftade på. Suhonen svarar på Twitter (samtidigt som han vägrar svara i telefon): "Jag är så jävla trött på ohyfsade leninister."
Efter flera påtryckningar fick jag i går förmiddag äntligen ett svar på varför de försatte oss i den här situationen. Suhonen skriver att jag "genom hela processen varit sur och grinig", att de känt att jag nog tyckt att det var en dålig idé från början.
Och så var det det där med biljetterna (för 180 kronor styck). Juholt hade visserligen fått två, men när vi inte ville ge honom en uppsättning till kände de båda "att det var en attityd som gjorde att det inte gick att hålla möte".

Efter denna avslöjande demonstration av fåfänga och snålhet i ful kombination – där Aftonbladet är den som skuldbeläggs – skickar Suhonen ett sms till: "Juholt var hela tiden motvillig till detta samtal."", skriver Åsa Linderborg och fortsätter:

"Det Daniel Suhonen och Håkan ­Juholt har gjort är sällsynt okamratligt och oprofessionellt. Men det är också ostrategiskt och otaktiskt, sanningen om deras agerande kan ju faktiskt avslöjas."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.