Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Juni 2017: Skyll er själva medier! Nu: Facebook och Google tar våra intäkter

Publicerad: 14 december 2017, 10:08

Jonah Peretti, inte sen att ändra sig.

Buzzfeeds grundare Jonah Peretti har tidigare tryckt till mediehusens klagomål över att nätjättarna kapitaliserar på deras affär. Några månader senare kritiserar han Google och Facebook för att roffa åt sig en allt större del av reklamkakan och tar till brösttoner om vilket hot de utgör för samhället. .


"Medierna är i kris", sade Buzzfeedchefen Jonah Peretto i ett skriftligt uttalande till de anställda och förklarade, likt andra makthavande publicister att Google och Facebook tar en allt större del av reklamintäkterna och betalar alldeles för lite till de som skapar det innehåll som levererar mervärde till nätjättarna och dess användare.

"De som skapar högkvalitativt innehåll får finansiella nackdelar av nätjättarna som favoriserar billiga medier, fake news, konspirationsteorier, sensationella nyheter, algoritm-genererat innehåll och snabba re-writes" skriver han enligt The Drum.

Sett till andra mediechefers attityd gentemot Google och Facebook är allt i sin ordning. Men i Jonah Perrettos fall ligger uttalanderna långt ifrån de åsikter han framförde i en tidigare intervju med The Drum där han sa att mediehusen "hade sig själva att skylla".

– Flera traditionella mediers attackerar Facebook och Google av rent oppurtunistiska skäl. Facebook och Google har kommit på ett bättre sätt att leverera information och underhålla människor i realtid, personaliserat, delningsbart och globalt. Allt detta kan inte broadcast- och printmedier åstadkomma, sade Buzzfeed-vd:n så sent som den 29 juni i år.

I veckans uttalande till de anställda säger Jonah Peretti i stället att:

"Facebook och Google utgör ett allvarligt hot mot vårt samhälle i en tid där politisk och kulturell polarisering är värre än någonsin"

Buzzfeeds svängning kommer sedan man i förra månaden tvingades säga upp 8 procent av personalstyrkan sedan man missat intäktsmålen med mellan 15 till 20 procent och därför lagt planerna om börsnotering på is.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.