Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Jurist vill ha torrare Nils Funcke

Publicerad: 18 mars 2009, 08:17

Tidningen Riksdag & Departement har blivit för braskande i sina rubriker och värderande i sin bevakning. Det anser en jurist från Göteborg som skrivit ett brev till Riskdagen med en önskan om en återgång till en torrare och mer objektiv rapportering från Riksdagen.


Ämnen i artikeln:

Nils FunckeRiksdag & Departement

Rätt man på fel plats? Nils Funcke belönades med Stora Journalistpriset 2007.

Juristen ger visserligen chefredaktören Nils Funcke och hans redaktion ett professionellt erkännande. Däremot ifrågasätter han om deras kompetens speglar tidningen Riksdag & Departements syfte.

Ur brevet till Riksdagen:

”Där har Riksdagen släppt loss en samling välbegåvade journalister, som säkert har till uppgift att vara sakliga, men som på journalisters vis inte helt kan låta bli att fria till läsekretsen framför allt genom lockande rubriker och som inte heller i valet och beskrivning av ämnen helt kan bemästra journalistens frestelse att göra konster för läsaren. Det är sant att det finns en marginal som på några sidor brukar ägnas åt det strängt objektiva. Men huvuddelen ägnas åt en annan typ av journalistik där värderande rubriker dominerar på ett sätt som kan diskuteras när det gäller ett språkrör för Sveriges lagstiftande församling. ”

Något uppgivet konstaterar han i ett senare stycke:

”Jag hemställer att riksdagen överväger en fullständig återgång till den något torra men oerhört tillförlitliga och obönhörligt objektiva rapportering som en gång fanns i den av Riksdagen utgivna tidningen. Jag har länge velat göra det, väl medveten om att det knappast har någon verkan. ”

(Siren)

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.