Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Just nu vågar jag inte bo hemma”

Publicerad: 28 september 2012, 05:49

Behrang Miri har utsatts för rasistiska påhopp i veckan. (Bilden är ett montage)

Foto: Foto: Robert Blombäck

Tidningen Östran har fått den första intervjun med Behrang Miri efter Tintin-stormen. Han har utsatts för mängder av rasistiska påhopp. – Just nu vågar jag inte bo hemma, säger han till Östran.


Behrang Miri, konstnärlig ledare för  Kulturhusets barnbibliotek TioTretton, valde att plocka bort alla Tintin-album. Han motiverade beslutet med att böckerna ger en ”exotiserande” bild av  bland annat afrikaner och han sa  att Kulturhusets ungdomsavdelning ska  fortsätta leta efter böcker med  ”homofobiskt och utlänningsfientligt  innehåll.”

Men efter en  kritikstorm i sociala medier om att det var censur backade  Kulturhuset  och gick ut med ett pressmeddelande om att Tintin-böckerna  får stanna på  TioTretton.

Resumé har tidigare berättat att Behrang Miri har hållit sig undan och inte velat uttala sig i media.

Men på onsdagskvällen, när han föreläste på Stadsparkens fritidsgård i Kalmar fick lokaltidningen Östran ändå intervjua honom.

– Jag har fått massor av rasistiska påhopp. Det är även folk som har  lagt upp min hemadress på olika sidor. Just nu vågar jag inte bo hemma, säger Behrang Miri till Östran.

Han ångrar sitt beslut som fått oanade konsekvenser.  

– Jag tog ett förhastat beslut. Metoden att ta bort litteraturen är fel.  Jag begick ett misstag, men frågan är viktig och det måste man fortsätta  att fördjupa sig i. Jag värnar om yttrandefriheten och är emot censur.

Kulturhusets ledning har fortsatt förtroende för Behrang Miri .

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.