Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kajsa Bergqvist kände sig tvingad att tala ut

Publicerad: 13 mars 2012, 11:26

Kajsa Bergqvist berättar om mediernas hetsjakt, i SVT:s Kobra i morgon, onsdag.

Foto: SVT.

Efter ett halvårs mediejakt kände Kajsa Bergqvist att hon var tvungen att gå ut och berätta om sin nya relation med en kvinna. – Att hetsa fram en nyhet – det tycker inte jag är schysst, säger hon till SVT:s Kobra.


Våren 2011 fick Hänt Extras Hans Shimoda vittring. "Kajsa Bergqvist har träffat en tjej, men vem det är vet vi inte än", sa han i morgonshowen "Vakna med The Voice".

–      När det ryktet började få fart hade jag många, många samtal från pressen. Dom sa: "Vi vet hur det ligger till, vi har bilder, vi kommer att trycka det ändå, vi går i tryck i morgon. Det här är en chans för dig att få kommentera", säger Kajsa Bergkvist till SVT:s Kobra som sänds i morgon kväll.

Ett halvårs intensivt jakt på Kajsa Bergqvist följde. Men så länge hon inte kommenterade uppgifterna skrev pressen ingenting. Svensk press hade dittills följt den oskrivna regeln att inte outa någon som homosexuell utan att personen i fråga bekräftat det.

–      Jag hade hoppats att det skulle skydda ett tag i alla fall tills man kände att man var något så när mogen, om man ens skulle vilja gå ut med något sånt här, säger Kajsa Bergkvist till SVT:s Kobra.

–      Men jag kände att i takt med att tiden gick: "Nej, det kommer inte att hålla, utan det är bara en tidsfråga innan de skriver om det i vilket fall".

Pressen gjorde allt för att få en bekräftelse. De ringde Unicef där Kajsa varit goodwill-ambassadör och hem till hennes föräldrar och låtsades vara någon annan, berättar hon för Kobra.

–      Det blev en ohållbar situation, säger Kajsa Bergqvist.

Se & Hör och chefredaktören Carina Löfkvist bröt till slut mot den oskrivna regeln och outade Kajsa Bergqvist utan hennes bekräftelse.

Kajsa Bergqvist kände sig till slut tvingad att tala ut och gjorde det exklusivt i tidningen QX. Det fick en enorm uppmärksamhet och storyn blev den mest lästa nyheten på Aftonbladet. se under 2011.

–  Att hetsa fram en nyhet – det tycker inte jag är schysst, säger Kajsa Bergqvist som upplevde sig pressad.

Varken Se & Hörs chefredaktör Carina Löfkvist eller Hans Shimoda på Hänt Extra tycker att man gjorde något fel.

–      Här fanns ett stort allmänintresse och jag tyckte inte att vi skadade Kajsa.  Vi hade hett Kajsa och Måns (Herngren, ex-man) tillfälle att kommentera det,  säger Carina Löfkvist till Kobra.

Hans Shimoda menar att kändisar "får ta" att tidningarna ringer om saker som de inte vill prata om.

Kobra har ett längre reportage om journalistikens gränser i SVT1 i morgon kväll klockan 21.30.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.