Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kalla fakta: "Hanne Kjöller vet inte vad undersökande journalistik är"

Publicerad: 30 september 2013, 07:31

Det var förra året som Kalla fakta granskade H&M och vd Karl-Johan Persson

Foto: Skärmdump från TV4

TV4 programmet Kalla fakta sällar sig nu till kritiken mot Hanne Kjöller och menar att hon manipulerat fakta om redaktionens program om H&Ms sömmerskor i Kambodja.


Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaHanne KjöllerKarl-Johan Persson

I oktober 2012 sände TV4s Kalla fakta ett reportage om situationen för kambodjanska sömmerskor i de fabriker H&M använder sig av. Hanne Kjöller riktar i sin bok En halv sanning är också en lögn kritik mot hur Kalla fakta arbetat med reportaget.

Efter att H&Ms Karl-Johan Persson hade tackat nej till att ställa upp på en enskild intervju, tog Kalla faktas reporter Jonas Alsgren tog chansen att ställa frågor på en av bolagets kvartalsrapporter. Kjöller skriver att reportern "nästlar sig in" på ett möte där H&M-chefen var närvarande och antyder att Jonas Alsgren handlat oetiskt.

– Det där stämmer ju inte alls, säger Kalla faktas Jonas Alsgren. Ett kontrollsamtal till H&M eller Kalla fakta hade räckt för att ta reda på att vi  - liksom övriga presskåren – var inbjudna till presskonferensen.  H&M hade godkänt att vi filmade och alla journalister på plats erbjöds möjlighet att ställa frågor under den allmänna frågestunden. Vd:n Karl-Johan Persson var märkbart irriterad över frågorna men besvarade dem.

Hanne Kjöller skriver i sin bok "Man kan fråga sig vad företag ska ha sina pressavdelningar och kommunikationschefer till, när uppblåsta reportrar tycker sig ha rätt att för vilken skitfråga som helst få sitta ned med den högste chefen".

– Att hon kallar mig för uppblåst reporter, kan jag stå ut med, men att en person på en sådan position som hennes på Dagens Nyheter anser att sömmerskornas situation är en "skitfråga", tycker jag är anmärkningsvärt, säger Jonas Alsgren. Kjöller anser också att vi borde ha nöjt oss med de svar vi fått från pressavdelningen och andra representanter för bolaget. Det vittnar om stor okunskap och en närmast naiv inställning till makten.

I avsnittet om Kalla faktas H&M-reportage skriver Hanne Kjöller också det var "åtskilligt som reportern glömde att berätta". Bland annat hävdar hon att det i programmet aldrig sades att H&M inlett ett samarbete med IF Metall för att förbättra villkoren för de anställda hos underleverantörerna.

– Även här hade Kjöller lätt kunnat ta reda på fakta, säger  Jonas Alsgren. Projektet initierades av IF Metall. När reportaget sändes hade det ännu inte startat. Undersökande journalistik handlar om att renodla en problemställning. Vi hade två frågor som vi ville besvara; kan sömmerskorna i Kambodja leva på sina löner? Varför vill inte H&M ställa krav på så kallade levnadslöner?  Det kravet hade flera av H&M:s konkurrenter skrivit in i sina uppförandekoder, men inte H&M - trots upprepade påtryckningar från människorättsorganisationer och fackföreningar.

Kalla faktas redaktion har ännu inte tagit ställning om man vill gå vidare i frågan.

Krister Berntsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.