Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kallade SD för främlingsfientliga – frias av Granskningsnämnden

Publicerad: 12 juni 2013, 14:01

P4 Extras programledare Lotta Bromé och Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna

Foto: Carina Jäderström och Janne Sundling

I en intervju i P4 Extra kallade programledaren Lotta Bromé Sverigedemokraterna för ett främlingsfientligt parti. Det strider inte mot kraven på saklighet och opartiskhet enligt Granskningsnämnden, skriver Medievärlden.


Ämnen i artikeln:

Lotta BroméGranskningsnämndenSverigedemokraternaP4 Extra

Det var i samband med en intervju i P4 Extra som programledaren Lotta Bromé frågade en journalist som tidigare gått på samma skola som  SD:s partiledare Jimmie Åkesson:

"Och han gick då åt det hållet att han blev partiledare för ett främlingsfientligt parti och du journalist som bland annat då fokuserar på rasism. Har ni träffats i dag som vuxna?"

Efter programmet inkom två anmälningar till Granskningsnämnden. Anmälarna ansåg att hennes benämning strider mot kraven på opartiskhet och saklighet och hävdar att den sakliga och opartiska benämningen är att partiet är "invandringskritiskt".

Granskningsnämnden har gått igenom Sverigedemokraternas partiprogram och kommit fram till följande beslut:

"Granskningsnämnden har mot bakgrund av SD:s tidigare principprogram från år 2005 funnit att det inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet att beskriva SD som ett främlingsfientligt parti.  Nämnden konstaterar att det av SD:s principprogram från år 2011 framgår att partiet har en "nationalistisk grundsyn" och att nationalismen betraktas som "en central del av partiets  politik". Partiet förespråkar en "gemensam nationell och kulturell identitet bland befolkningen" och anser att "det är uppenbart så att vissa kulturer är bättre än andra". Av principprogrammet framgår också att SD "förespråkar en begränsad invandring, i synnerhet ifrån länder där kulturen och värdegrunden starkt avviker ifrån den svenska". Där framgår vidare att partiet "är starka motståndare till mångkulturalismen som politisk idé och samhällssystem" och att invandrare  enligt partiet "ska ta seden dit de kommer och på sikt överge sina ursprungliga kulturer och identiteter". Nämnden ser ingen anledning att mot bakgrund av principprogrammet från år 2011 ändra bedömningen att det inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet att beskriva SD som ett främlingsfientligt parti.", skriver Granskningsnämnden som därmed friar inslaget.

Den politiska kommentatorn K-G Bergström som är ledamot i Granskningsnämnden var dock kritisk mot ordvalet:

"..invandringskritisk är en mer adekvat beteckning, även om den också har svagheter. Jag anser dock inte att ordvalet var av sån karaktär att programledaren brutit mot kraven på opartiskhet och saklighet."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.