Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kalle Anka KO-anmäld

Publicerad: 28 juli 2009, 09:14

Kalle Anka är anmäld till konsumentombudsmannen för att vara emot illegal nerladdning. Anmälaren menar att det är falsk marknadsföring. Samtidigt ångrar Egmonts affärsområdesschef att de ens publicerade serien.


Ämnen i artikeln:

EgmontKalle Anka

– Vi beklagar att vi inte reagerade över att den svenska politiska debatten om upphovsrätt är så het just nu, säger Egmonts affärsområdeschef Marika Bark till DN.se.

Det handlar om serien ”Kalle Anka – en laddad affär” där Kalle Ankas brorssöner vill ha pengar till att köpa en skiva. Kalle Anka nekar dem pengarna, men upptäcker senare till sin förvåning att knattarna laddat ner musiken.

När Kalle Anka säger att de borde spara den nedladdade musiken och pengarna svarar de tre brorssönerna att ”Nej, det vore oärligt. Det finns något som heter upphovsrätt. De som skrivit och spelat musiken måste ju ha sitt levebröd”.

Serien har tidigare publicerats i andra länder, men inte väckt sådana reaktioner som i Sverige. Detta trots att knattarnas inställning och seriens budskap faktiskt stämmer överens med svensk lagstiftning.

Ändå ångrar ni er?
– Ja. Eftersom det har uppfattats som att vi tar ställning, men det gör vi som sagt inte annat än att man ska stå på rätt sida av lagen, säger Marika Bark till DN.se.

Men det gör ju den här serien?
– Jo, men debatten är väldigt het och därför har det blivit många frågor kring det här. Bara att någon tror att vi tar ställning känns inte bra eftersom det är en underhållningsserie.

Medievärlden rapporterar nu att Kalle Anka-serien har blivit anmäld till KO. Anmälaren skriver:

”Serien kan inte ens med mycket vilja tolkas som något annat än två sidors tjat om att man ska köpa original-CDar, att musik måste köpas för annars svälter artisterna och att man kan råka väldigt illa ut om man piratkopierar trots att skivbolagen är riktigt trevliga och snälla på alla sätt.”

Han anser att sidorna borde ha reklammärkts och att det är extra allvarligt att detta riktas mot barn. Sanningen enligt honom är att de flesta musikera tjänar mer på att spela på konserter.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

EgmontKalle Anka

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.