Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Källskyddet går före en mordutredning”

Publicerad: 20 mars 2014, 10:23

Stefan Wahlberg.

Foto: Dagens Juridik.

Stockholms Tingsrätt ska besluta idag om den Internationella Åklagarkammaren har rätt att beslagta utrustningen från den mördade utrikeskorrespondenten Nils Horner. Chefredaktören på Dagens Juridik, Stefan Wahlberg, menar att källskyddet i regel går före en mordutredning.


Ämnen i artikeln:

Nils HornerStefan WahlbergDagens Juridik

– Normalt sett är källskyddet väldigt, väldigt starkt. Det är inte per  automatik så att intresset för att utreda ett mord går före att Nils  Horner med hög sannolikhet hade tillgång till källskyddat material,  säger Stefan Wahlberg.

Han menar också att om Stockholms Tingsrätt  verkligen kommer fram till att Internationella Åklagarkammaren har rätt  att beslagta Nils Horners utrustning måste man vara utomordentligt  försiktig med hur materialet används.

– Det framhålls ofta att  journalister gagnas av källskyddet, men det finns egentligen inga  speciella regler för journalister, utan källskyddet är framförallt till  gagn för källan som med risk för sitt liv kan ha lämnat ut information,  säger Stefan Wahlberg.

Om domstolen beslutar att Internationella  Åklagarkammaren har rätt att gå igenom Nils Horners utrustning skulle  det kunna innebära att man hittar en källa som har lämnat ut uppgifter  om åklagarmyndigheten, resonerar Stefan Wahlberg.

– Det blir säkert inte så i det här fallet, men det går inte att utesluta det, säger han.

Stefan Wahlberg vill inte sia om domstolens beslut idag, men har full förståelse för  att SR har reagerat så starkt över att Internationella Åklagarkammaren  har beslagtagit alltifrån Nils Horners anteckningsblock och datorer till  inspelningsutrustning.

– Det handlar om att tillvarata SR:s höga  förtroende och allmänhetens förtroende att våga lämna ut uppgifter. Om  enda källa röjs kan det vara förödande för den källan. I värsta fall kan  röjandet av källskyddet leda till ytterligare ett mord, säger Stefan  Wahlberg.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.