Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Kan misstänka att det finns en dold agenda”

Publicerad: 1 oktober 2015, 12:28

Joakim Jardenberg ifrågasätter Public service-kommissionen.

Foto: Tobias Björkegren/montage.

Kan Public service-kommissionen landa i någon annan slutsats än att public service ska beskäras? Det ifrågsätts starkt av Joakim Jardenberg som blev tillfrågad om att sitta med.


Ämnen i artikeln:

Public Service-kommissionenJoakim JardenbergPaues Åberg

Igår lanserades Public Service-kommissionen av de fem medieaktörerna Mittmedia, Schibsted Sverige, Bauer Media Group, Tidningsutgivarna och Bonnier. Ambitionen är att analysera hur public service fungerar i dag och presentera förslag på hur verksamheten bör fungera på längre sikt.

För att bistå i arbetet har de fem initiativtagarna anlitat pr-byrån Paues Åberg. I en intervju med Resumé igår fick grundaren Allan Åberg frågan i fall kommissionen kan landa i någon annan slutsats än att public service bör beskäras.
– Ja, det tror jag, svarade han.

Det påståendet ifrågasätts nu av internetentreprenören Joakim Jardenberg som i somras blev tillfrågad om han var intresserad av att sitta med i kommissionen. I ett blogginlägg har han publicerat en mejlkonversation som visar att han inte var intressant som medlem efter att han klargjort sin åsikt kring public service verksamhet.

"Jag vill ha ett public service som gör saker annorlunda, men jag vill att de gör mer och är offensivare. Jag vill inte sätta ytterligare hämskor på dem. Och marknaden stör sig själv alldeles utmärkt på egen hand. Men om det finns utrymme för mina tankar så tar jag gärna ett steg till i processen innan jag avböjer" skrev Jardenberg i ett svar till Paues Åberg.

Snabbt fick han svaret:

"Ok, vi hade fått intrycket av att du någorlunda delade vår problembeskrivning. Men då får vi nog helt enkelt gå vidare med andra presumtiva ledamöter".

– I det läget tyckte jag inte det var konstigt. Det är klart att man får lov att ha en agenda. De får ge vilket uppdrag de vill. Men jag reagerade när de pratade publikt om det igår. Man kan misstänka att det finns en dold agenda när de pratar om transparens. Man behöver absolut inte hata public service för att tycka att de påverkar negativt. Men då ska man vara ärlig med att det är det som kommissionen kommer att komma fram till, säger Joakim Jardenberg till Resumé.

Allan Åberg menar att de hela tiden varit öppna med att ledamötena måste dela uppdragsgivarnas syn på public service.
– Vi har haft ett uppdrag från initiativtagarna att sätta ihop en kommission som på ett bra sätt kan titta på public service. En utgångspunkt i detta arbete är att initiativtagarna ser att public service har marknadsstörande effekter. Det står också med i direktiven.

Så det finns ingen dold agenda?
– Verkligen inte. Vi står för varje ord i mejlen vi skickat till Jardenberg. Det är viktigt att framhålla att initiativtagarna är positiva till public service som sådant. De vill bidra till en debatt om hur public service ska utvecklas.

Utvecklas – det kan också innebära att det bör beskäras?
– Ja, det kan det göra.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.