Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Kan SD så kan jag”

Publicerad: 11 juni 2014, 08:18

Musse Hasselvall och hästen Milla

Foto: Martin Bohm

Musse Hasselvalls initiativ att ge sig in i politiken var inte helt genomtänkt enligt honom själv. För Resumé berättar programledarprofilen om mötena med partierna och varför han tackar nej till de tv-förfrågningar han fått efter den uppmärksammade debattartikeln i helgen. – Det här är inget jippo, säger Musse Hasselvall till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Musse HasselvallEU-valetSverigedemokraterna

Torsdagen efter EU-valet skrev Musse Hasselvall en tweet om att han hade fått nog. Han ville nu bli politiker och skrev en förfrågan: "Är det något parti som vill ha mig?". Socialdemokraterna nappade direkt och ringde upp och den 2 juni träffade han företrädare från partiet.

Därefter har han suttit i möte med Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet. Inom kort träffar han politiker från Moderaterna och Centerpartiet för att se om de kan vara något för honom.  

– Tanken har funnits länge, men det här initiativet var inte så genomtänkt.Jag är förvånad över att det har gått så här fort.

När kommer du att bestämma dig?
– Inget datum är satt än. Sverigedemokraterna har skapat ett engagemang på båda sidor av den politiska skalan. De har visat att man kan omvandla engagemang till politiskt inflytande. Jag kände; "Kan SD så kan jag". När jag träffar politikerna har jag förstått att det är ovanligt att människor ber att få engagera sig.

Vad tar du reda på under träffarna?
– Jag har alltid röstat, men inte varit särskilt politisk. Nu tar jag reda på var jag står.

Har du inte haft någon politisk kompass?
– Det har jag, men just nu vet jag inte om det är viktigast att följa den. Jag låter den vila och försöker i stället hitta ett samarbete där jag kan få arbeta med et jag tycker är viktigast just nu.

Men det här är på riktigt, du avser att bli politiker?
– Det här är inget jippo. Jag har fått en del förfrågningar att göra tv efter min debattartikel på SVT.se. Jag tackar nej till dem eftersom det kan skada min trovärdighet.

När ser vi dig som politiker?
– Jag vet inte. Den här idéen är som sagt inte så genomtänkt som den kanske verkar. Det är lätt att posera ett engagemang på Facebook och det har jag också gjort. Nu har Sverigedemokraterna bevisat att demokratin fungerar och det är lätt att glömma bort i ett demokratiskt fungerande samhälle. Nu vill jag precis som dem omvandla engagemanget i politiskt inflytande.

Musse Hasselvall är nöjd med den respons han fått efter debattartikeln som fått över 27 000 delningar på Facebook.

– Det känns fantastiskt. Det som SD faktiskt har gjort är att människor träffas och pratar på grund av den. Jag var konfrencier för en partipolitiskt obunden antirastistisk manifestiation i Vasaparken för ett tag sedan med massa människor. Dessa hade inte träffats i samma omfattning utan SD.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.