Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kanal Lokal måste spara mer

Publicerad: 6 december 2007, 12:55

Kanal Lokal måste minska förlusten i Stockholm för att få in 75 miljoner i nyemission eller släppa in ett tv-bolag som delägare. Därför sparkas Expressen ut. – Klart det blir lättare att dra in pengar om vi sänker risknivån, säger delägaren Provider Ventures partner Håkan Ramsin.


Håkan Ramsin.

För sju veckor sedan fick Kanal Lokal sin drömplats: analog distribution i Comhems nät i Stockholm. Hur mycket kanalplatsen kostar är okänt, men siffrorna 10–20 miljoner kronor om året har figurerat för TV8 som också har köpt sig in i det dominerande nätet.

Men det tar tid innan tittarna hittar och verkligen tittar:

– Två veckor efter att vi släppte på de analoga sändningarna syntes inget i Sifo. Det tar tid att få penetration i Stockholm. Under tiden måste vi pressa ner programkostnaderna, som är nästan dubbelt så höga i Stockholm som på de övriga tre orterna.

– Det funkar bra i Östergötland, Malmö och Göteborg. Försäljningen går jätte­bra och vi är nära positivt kassaflöde.

Kanal Lokal finns även i marknätet sedan 2001 och kan teoretiskt nå två miljoner hushåll. I fjol förlorade företaget 68 miljoner kronor och 2007 lär bli lika tufft. Kanalen räknar med att dra in måttliga 30 miljoner kronor i reklam­intäkter och betalar dyrt för sin distribution i Comhem.

Expressen Digitala Medier har varje kväll levererat sex nyhetssändningar och det halvtimmeslånga magasinet Stockholm i dag. De snodde avtalet framför näsan på Aftonbladet.

Vid årsskiftet upphör samarbetet, trots att Expressen äger drygt tjugo procent av Kanal Lokal.

– Expressen har gjort ett bra jobb, säger Håkan Ramsin. Men de gör ju inte tv åt någon annan och har blivit för dyra.

Det håller inte Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen Digitala Medier, med om:

– Jag tror inte det finns något produktionsbolag eller annat företag med egen tv-produktion som är så kostnadseffektivt. Men de har valt att inte förnya avtalet som går ut vid nyår.

Hur mycket betalade Kanal Lokal till Expressen?
– Det vill jag inte precisera, men vi har jobbat väldigt effektivt. Vi har inga tvåmansteam, bara videoreportrar, vi har central produktion för alla orter och synergier med vår webb-tv. Vi jobbar också åt The Voice, de fyra mobil­operatörerna och med butiks-tv.

Måste du sparka folk nu?
– Vi har inte varslat någon av de 25–30 anställda på tv-redaktionen, men kommer att jobba på ett annat sätt. Bland annat slipper vi ju de bemannade kvällssändningarna.

Kan ni förhandla vidare med Kanal Lokal?
– Nja, det rådande avtalet som vi haft i två år löper ut. Men vi är ju delägare och har insyn i processen. Om de vill köpa tv i någon form av oss är det förstås fullt möjligt.

Läs även: Kanal Lokal säger upp avtal med Expressen

Läs även: Blödande Kanal Lokal i nyemission

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.