söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kandidaterna om det lediga toppjobbet

Publicerad: 29 maj 2013, 09:43

Casten Almqvist och Gunilla Herlitz

Foto: Andreas Elgstrand

Jakten på Jonas Bonniers efterträdare är redan i gång. Resumé har intervjuat DN:s vd Gunilla Herlitz och TV4-bossen Casten Almqvist som båda har nämnts i spekulationerna. – Ett otroligt spännande jobb, säger Gunilla Herlitz till Resumé.

Ämnen i artikeln:

Casten AlmqvistGunilla HerlitzJonas BonnierBonnier AB

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I dag meddelade Jonas Bonnier att han kommer att avgå som vd för Bonnier-koncernen vid årsskiftet. DN:s vd Gunilla Herlitz som även är ansvarig för affärsområdet News Sweden inom Bonnier nåddes av beskedet för några dagar sedan.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Jag har haft honom som chef i tio år och han är en otroligt inspirerande ledare.

På vilket sätt?
– Han utmanar en i tanken och ger sina medarbetare ett väldigt stort förtroende. Han har visat upp ett stort engagemang.

Är du förvånad över hans beslut?
– Både och. Jag har alltid vetat att han har haft många intressen vid sidan av jobbet som skrivandet och musiken. Jag visste att han inte var den typen som skulle vara koncernchef fram till pensionen. Samtidigt har han varit väldigt engagerad. Jag tror att det som har gjort honom till en bra chef är att jobbet inte har betytt allt för honom.

Du har själv nämnts som en av de hetaste kandidaterna till att efterträda Jonas Bonnier. Vad är din kommentar?
– Nej, det tänker jag inte kommentera. Jag sitter i koncernledningen och då blir det väldigt lätt att bli indragen i den här typen av spekulationer.

Vilka utmaningar väntar den som tar över?
– Det finns otroligt många utmaningar och det är svårt att nämna något specifikt. Det är ett otroligt spännande jobb.

En annan toppkandidat till jobbet är TV4:s vd Casten Almqvist som har förståelse för Jonas Bonniers beslut.

– Jag har känt till att han ville ta upp sitt skrivande igen, men beskedet kom ändå som lite överraskande. Men han vill leva sin dröm och jag förstår väl hans beslut.

Casten Almqvist plockades in till Bonnier av Jonas Bonnier strax efter att han tog över som vd 2008 och de två har varit starkt pådrivande i det förändringsarbete som Jonas Bonnier har drivit i koncernen.

– Det har varit spännande att vara en del av hans förändringsarbete, att få vara med på hans resa, säger Casten Almqvist. Jag kommer att sakna honom som krävande chef och inspirerande person.

Vad kommer att krävas av den som tar över på vd posten?
– Det är en fråga för styrelsen och våra ägare

Hur har Jonas Bonnier varit som chef?
– Hans ledarstil är krävande på ett sätt som jag inte upplevt hos någon annan, men den bygger på att han ger dig ett 100 procentigt förtroende. Han är öppen med sina idéer och tankar vilket gör att man känner sig delaktig. Han är generös med information och har inga dolda agendor.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev