Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kändisar utnyttjas i annonsbluffar – affärsmän bakom avslöjade

Publicerad: 11 juni 2018, 06:37

En av blufftexterna.

Foto: TV4/Kalla Fakta.

Kalla Fakta avslöjar affärsmän bakom annonsbluffar, mediecheferna tycker att det var rätt att publicera anklagelserna mot Martin Timell och Facebook delade data om vänner längre än de sagt. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaFacebookFoxDonald Trump

Carola, Agneta Sjödin och Victoria Silvstedt är några av de kändisar som mot sin vilja utnyttjats av bolag för att sälja abonnemang för dyra hudvårdsprodukter. På Facebook och i andra sociala medier finns inlägg där det ser ut som om trion uttalar sig positivt om och rekommenderar en antirynk-kräm, trots att ingen av dem tackat ja till att medverka i någon reklam.

När konsumenterna klickar för att gå vidare tror de att de tackar ja till ett varuprov, men i själva verket dras tusentals kronor från deras konton. De senaste åren ska drygt 200 000 svenska konsumenter ha gått i fällan. Det rapporterar TV4:s Kalla Fakta.

– För mig är det chockerande att det är en kriminell organisation som sitter och håller på så här. Det är en otrolig bluff, säger Victoria Silvstedt i Kalla Fakta.

Programmets reportrar har sökt affärsmännen bakom bolaget och spåren har fört dem till Prag i Tjeckien. Huvudpersonerna bakom bluffen döljer sig bakom ett snårigt nätverk av skalbolag runtom i Europa.

Kalla Fakta sänds i TV4 klockan 21 eller i TV4 Play från och med nu. Här kan du se programmet.

Mediecheferna: Rätt att publicera Timell-anklagelserna
I förra veckan friades tv4-profilen Martin Timell efter att ha stått åtalad för våldtäkt. Redan när anklagelserna blev kända publicerade flera stora svenska medier hans namn. Nu försvarar flera chefer sina publiceringsbeslut.

Charlotta Friborg är ansvarig utgivare på SVT. Hon menar att det var "rimligt att berätta bakgrunden" till att programmet "Äntligen Hemma" togs ur tv-tablån.

Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter, hänvisar till att tidningen gjorde en egen undersökning av historien och det som påståtts ska ha inträffat.

– I kombination med den publika roll han haft i offentligheten i Sverige kom vi fram till att det var berättigat, säger han till SVT.

Även Expressens chefredaktör Thomas Mattsson försvarar sitt beslut i ett mejl till Kulturnyheterna:

"Vi gjorde en samlad bedömning utifrån publiceringsunderlag, nyhetsvärdering och allmänintresse och fann att det var högst relevant att redovisa det som återgavs i Expressen, men vi avstod då från flera av de detaljer som andra medier senare gick ut med."

Facebook delade data om vänner längre än de sagt
Efter Cambridge Analytica-skandalen har fler Facebookchefer sagt att man slutade dela persondata med företag på det sett som skedde med Cambridge Analytica. Men nu berättar Wall Street Journal att så inte är fallet. Enskilda företag som Royal Bank of Canada och Nissan ska ha fått undantag från reglerna.

Enligt Facebook handlade avtalen framför allt om att utveckla användarupplevelsen, testa nya funktioner och låta företag avsluta redan existerande datadelningsprojekt. De bekräftar att man lät "ett litet antal" partners komma åt data även efter 2015.

"Känslan hos allmänheten är att flödet av avslöjanden om Facebook aldrig kommer att sina", skriver Axios David McCabe i en analys, samtidigt som han konstaterar att till synes små beslut från Facebook blir till stora nyheter efter Cambridge Analytica.

Ankare kallade Trump diktator – ångrar sig
Mötet mellan Donald Trump och Kim Jong Un var ett möte mellan "två diktatorer". Den uppfattningen kunde Fox-tittarna få efter att kanalens tv-ankare Abby Huntsman sagt så i direktsändning. Vita Husets tidigare kommunikationschef Anthony Scaramucci var gäst i studion, men rättade inte felsägningen. Däremot fick ankaret lov att göra det lite senare i sändningen.

– Jag kallade både president Trump och Kim Jong-Un för diktatorer. Jag menade inte att säga så, det var ett misstag. Jag ber om ursäkt, sa hon. Det skriver Huffington Post.

Felix Herngren prisas
Det så kallade Karamelodiktstipendiet, instiftat av Povel Ramel 1982, delades i år ut till Felix Herngren. Han utsågs till stipendiat med motiveringen: "För att han med gediget konstnärskap visat en absolut känsla för komiskt finlir genom bland annat skapelser från 'Bert – den siste oskulden' och 'Adam och Eva' till 'Vuxna människor' och hundraåringar på Solsidan. Karaktärer som Papi Raul och Dan Bäckman har dessutom envist trängt sig på var och en av oss på ett retfullt roande sätt."

Felix Herngren är glad.

– Man kan få tittarsiffror och recensioner, men det säger inte jättemycket om hur man har lyckats i sin karriär. Det här är ett kvitto på att man har gjort några saker rätt under sina år, säger han.

Lill-Babs, Wolff och Gärdestad skulle ha sommarpratat
Det är snart dags för den årliga pressträffen där årets sommarpratare i P1 avslöjas. Men tre av de tilltänkta kommer inte att närvara. Lill-Babs, Richard Wolff och Kenneth Gärdestad skulle ha hållit i varsitt program, men gick alla bort innan de fick chansen.

– Det är väldigt tungt för man har kontakt med värdarna och de vill så gärna, säger Bibi Rödöö, programchef för "Sommar i P1" och "Vinter i P1", i podden Radiofabriken.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.