Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Karén försvarar SvP-reportaget

Publicerad: 11 augusti 2014, 12:19

Fredric Karén och SvD:s reportage i söndags

Foto: Andreas Elgstrand

Soran Ismails möte med SvP väckte starka reaktioner. Medan vissa framhåller SvD:s reportage som viktig journalistik menar Aftonbladets Jonna Sima att tidningen skickar fel signaler genom att göra en "kändisintervju" med partiledaren. – Det är alltid känsligt och svårt att intervjua och skildra extremism, säger SvD:s chefredaktör Fredric Karén till Resumé


Ämnen i artikeln:

Fredric KarénSvDSoran Ismail

Under söndagen publicerade SvD en text som skildrar hur komikern och SvD-kolumnisten Soran Ismail möter Stefan Jacobsson och Rickard Pekkarinen från Svenskarnas Parti under en fika i Sjöbo.

Adam Svanells text blev söndagens snackis i sociala medier. Artikeln hyllades bland annat av opinionsbildaren Kawa Zolfagary och pr-konsulten Paul Ronge.   Andra var mer skeptiska, däribland Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima som skriver så här på Twitter:  

"Förstår inte varför SvD gör en "kändisintervju" med nazistledare som gör skillnad på raser & ifrågasätter förintelsen"

"Ingen kritik riktad mot Soran Ismail, som är smart och duktig. Men signalerna SvD skickar ut med upplägget är inte helt lyckade."  

SvD:s chefredaktör Fredric Karén berättar att planerna på Soran Ismails möte med Svenskarnas Parti har pågått under en längre tid.  

– Vi har länge velat göra något på Svenskarnas parti inte minst efter demonstrationen i Jönköping. När vi knöt Soran Ismail till SvD som kolumnist tog diskussionen ny fart eftersom han gjort en radiodokumentär där han samtalar med SD-företrädare, ungefär på det sätt som vi ville skildra partiledningen för SvP, säger han till Resumé.

Såg ni några risker med att göra den här typen av journalistik?
– Absolut. Det finns alltid en risk att ett reportage där man möter extermister i en icke politiskt miljö, det vill säga i deras eget kök, kan framstå som att vi normaliserar dem, stryker dem medhårs eller tillskriver dem för stor betydelse.


Vad har ni fått för reaktioner?
– Överlag positiva. Många som hört av sig tycker att balanserat reportaget väl med en lagom mängd väldigt tuffa frågor från Soran Ismail och en lagom mängd bakgrundfakta från forskare. Reportaget vinner också på att vi breddar det och pratar med andra partier i Sjöbo om hur de ser på ett samarbete med SvP, samt att vi lyfter in aspekten att många efter SvP:s inträde på den politiska scenen ser SD som litet mera rumsrena. Något vi knappast hade trott för fyra år sedan och som visar att de politiska landskapet håller på att förskjutas.

Jonna Sima kritiserar texten för att vara ett "hemma hos reportage" och en kändisintervju. Anser du att reportaget kan skicka fel signaler?
– Som jag tidigare förstår jag om det finns dem som kan uppfatta det så, även om vi som sagt överlag fått positiva reaktioner. Men det är alltid känsligt och svårt att intervjua och skildra extremism.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.