Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Karén om scoopet: ”En kul dag på SvD”

Publicerad: 25 februari 2014, 09:09

SvD avslöjade idag att den bortgångne journalisten och författaren Stieg Larsson arbetat med en egen Palme-utredning vid sidan av sitt vanliga arbete. Nyheten har fått stor spridning.


Ämnen i artikeln:

Stieg LarssonOlof PalmeSvD

– Vi har fått ett fantastiskt genomslag. Vi kommer snart med flera tunga nyheter om detta, säger  Fredric Karén, chefredaktör på Svenska Dagbladet.

Han tillträdde  i mitten av september förra året och det dröjde inte länge förrän  tipset kom in. Efter sedvanlig faktakontroll satte han SvD-reportern  Ola Billger och frilansaren Jan Stocklassa på  uppslaget.

–  Ola Billger är en fantastisk nyhetsreporter och kan Palme-utredningen bra. Jan Stocklassa har arbetat med Palme-frågor i många år, säger  Fredric Karén.

Duons arbete har pågått under flera månader. Först var  tanken att publicera efter storhelgerna, sedan kom OS nu passar man på i  och med att årsdagen av Palme-mordet sker på fredag.

– Den här typen av jobb tar alltid längre tid än vad man tror, säger Fredric Karén.

Var ni inte rädda att någon annan skulle kunna komma med samma sak?
– Nej, vi har varit ensamma och materialet och kände oss trygga i det, säger Fredric Karén.

Han  berättar att nyheten inte bara fått uppmärksamhet i alla stora svenskar  medier, utan även i Norge och BBC är mycket intresserade.

–  Stieg  Larsson fick ju tipset via brittiska tidningen Searchlight.  Det känns  kul att kunna trumfa att bra nyhetsarbete under hela hösten med det här.  Det ger ett bra självförtroende till organisationen, säger Fredric  Karén.

Han tycker att SvD har åstadkommit en mycket stark paketering av nyheten och lyckats integrera print och webb på ett bra sätt.

– Vi kommer med lite nya vinklar på webben idag som inte kommer i papperstidningen, säger Fredric Karén.

Han  menar att print har stark genomslagskraft och tror att
avslöjandet  skulle fått betydligt mindre uppmärksamhet om det bara hade skett online.
– Det blir ju allra mest kraftfullt om man kan skapa en växelverkanseffekt mellan print och online, säger Fredric Karen.

Du är inte på något klassiskt sportlov?
-  Jag åker till Norge på onsdag. Jag ville vara här när vi skulle  publicera ifall det skulle uppstå något utgivarproblem eller liknande,  säger Fredric Karén.

Han tror att kommande avslöjanden kan skapa nya förhör och liknande, men har svårt att bedöma eventuella polisiära eller rättsliga konsekvenser.

Vem tror du själv har mördat Olof Palme?
–  Jag har ingen speciell teori annat än att jag tycker att   Sydafrika-teori som fördes fram i Palme-filmen är väldigt intressant. Man  förstår vilken symbol han var för ANC och att det fanns säkert starka  motiv att undanröja honom, säger Fredric Karén.

Vad tror du om era chanser att vinna priser?
–  Jag vet inte, kanske inte just för jobbet idag. Men vi kanske kan vara  med i förhandssnacket om våra kommande nyheter slår rätt och det sker  något i utredningen, säger Fredric Karén.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Stieg LarssonOlof PalmeSvD

Dela artikeln: