Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Karin Adelsköld hotad av manliga kollegor

Publicerad: 19 maj 2014, 08:59

Karin Adelsköld funderar på att polisanmäla hoten.

Foto: Yasmine Winberg.

Efter bråket med klubbarrangören Mårten Andersson har komikern Karin Adelsköld hotats av manliga kollegor. – De är inga riktiga karlar, jag är både större och starkare än dem, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Karin AdelsköldMårten AnderssonAmelia

I helgen stormade det på Twitter. Karin Adelsköld är en av de som just nu genomför en tävling tillsammans med RAWComedy Club och tidningen Amelia för att få fler kvinnor till standup-scenen.

Under fredagseftermiddagen fick inblandade i tävlingen Amelia Comedy Queen ett mejl från Mårten Andersson som bland annat skrev: "Varför boka kvinnliga komiker när ingen vill se dem".

Det fick Karin Adelsköld att reagera – hon lade ut mejlet på sin blogg. Sedan blossade en diskussion upp på Twitter som fortsatt under helgen.

Efter att diskussionen blivit offentlig har Karin Adelsköld fått hot från manliga komikerkollegor.  

– Det är jättetråkigt och väldigt ledsamt. Det här är en seg bransch där alla ser om sitt eget hus. När jag gick ut med detta visste jag att jag inte skulle få stöd av så många i branschen, säger hon.

Enligt Karin Adelsköld har hon inte fått några dödshot, men några av hoten har varit mer allvarliga än andra. De har kommit från både komiker och andra personer.

– Jag har fått feministfitteklassikerna, och några mer allvarliga hot från folk jag inte känner. I branschen har jag fått hot från mina manliga, mindre etablerade kollegor. Jag har bland annat blivit hotad om att bli utesluten från Sveriges komikers hemliga Facebook-grupp, säger hon.  

Andra hot Karin Adelsköld fått har varit att någon hotat henne med att "göra si eller så" om hon inte slutar diskutera frågan.  

– Vi pratar om att vi behöver fler kvinnliga komiker i Sverige, men vi behöver också fler manliga. Det här är inga riktiga karlar, jag är både större och starkare än dem.  

Just nu tittar Karin Adelsköld på om hon ska polisanmäla några av hoten – något hon bestämmer sig för under dagen.  

– Det är inte första gången jag blir hotad. Jag jobbar i branscher där det är väldigt mycket män. Men jag blir ledsen över att de i branschen som hotat och stöttat mig inte velat göra det offentligt, säger hon och fortsätter:  

– Det är fegt. Det finns två komiker som vågat vara offentliga, och det är Soran Ismail och Magnus Betnér. De har diskuterat frågan, vilket är det jag vill.  

Eventet med Amelia tror hon trots allt blir av och ser ljust på mångfalden på standup-scenen i framtiden.  

– Jag tror det blir bra. Vi har skakat om Sverige. Det är ett aktivt val man gör – det finns många bra scener som jobbar med jämställdhet. Inte bara ur ett kvinnligt perspektiv, utan också gällande bakgrund, kultur, ålder och språk, säger Karin Adelsköld.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.