Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Karin Henriksson vinner Guldkrattan

Publicerad: 22 november 2012, 08:50

Vinnaren av Resumés utmärkelse Guldkrattan 2012 är Karin Henriksson, Svenska Dagbladet. Priset delades i dag ut för nionde gången.


Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Karin Henriksson har varit Svenska Dagbladets USA-korrespondent sedan 1992. Dessförinnan frilansade hon i flera år i USA.

Efter en period med intensiv bevakning av amerikanska presidentvalet är  Karin Henriksson just nu på en välförtjänt semester på en båt i  Karibien. Hon fanns därför inte på plats när priset delades ut. I hennes  ställe tog Niklas Kierkegaard, utrikeschef på Svenska Dagbladet, emot  priset i form av en guldkratta.

Jury för Guldkrattan har varit Resumés redaktion. Så här lyder motiveringen till att Karin Henriksson vinner:

"När andra medier använder positionen som korrespondent i USA för att  belöna medarbetare har Svenska Dagbladet använt den för att belöna  läsarna. Rutinerade Karin Henriksson får oss att se nya sidor hos  tidningen och nya sidor av USA. Hon gör det med engagemang och bravur.  Presidentval, provköra en bil eller ett nedslag i en liten landsortshåla  – spelar ingen roll, Karin Henriksson gör jobben vi vill läsa."

Även resume.se webbomröstning har pekat ut Karin Henriksson som läsarnas vinnare.

Guldkrattan delas av tradition ut samma dag som Stora journalistpriset.  Prissumman är 7 500 kronor i 20-lappar. Denna gång omvandlat till 1 057  endollarssedlar.

Tidigare vinnare:

2004 Tommy Schönstedt, Expressen
2005 Svante Lidén, Aftonbladet
2006 David Baas, Metro (nu Expressen)
2007 Göran Åhgren, SVT
2008 Ingvar Hedlund, Expressen
2009 Elisabet Höglund, TV4
2010 Kerstin Holm, SVT
2011 Lennart Modig, TV4

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Dela artikeln: