Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Karin Pettersson om redan omtalade Rumänienreportaget

Publicerad: 31 mars 2015, 08:18

Karin Pettersson

Foto: Sören Andersson

– Trots att vi läst mycket innan och visste att det var tuffa förhållanden så var det chockerande och drabbande att komma till Rumänien, säger Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet, till Resumé.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetKarin PetterssonAnders Lindberg

LK

Linnéa Kihlström


Under veckan lyfter Aftonbladet frågan om EU-migranternas situation, där de bland annat berättar om EU-migranternas vardag i Sverige och Rumänien. I dag publicerade kvällstidningen del två i serien om tiggeriet och politiken. Texten "Detta flyr de ifrån" är ett reportage från Rumänien, skrivet av Aftonbladets ledarskribenter Karin Pettersson och Anders Lindberg. Fotograf är Magnus Wennman.

Resumé har pratat med Karin Pettersson som berättar att beslutet att resa till Rumänien togs för en och en halv månad sedan.

Vad är bakgrunden till den här serien?
– Vi har länge pratat på ledarredaktionen om att vi behöver förstå mer och skriva mer om den situation vi har med många EU-migranter som tigger på gator och lever under svåra förhållanden i Sverige. Vi ville skriva om frågan på ett initierat och begripligt sätt och bestämde oss därför för att vi behöver lära oss mer för att förstå vad det är för mekanismer som gör att en människa känner att man måste göra detta i EU i dag för att försörja sig. Därför bestämde vi oss för att åka till Rumänien.

Hur var det att skriva den här texten?
– Både jag och Anders har rest mycket tidigare och inte bara suttit på en ledarredaktion. Men trots det, och trots att vi läst mycket innan och – i alla fall på ett intellektuellt plan – visste att det var tuffa förhållanden, så var det chockerande och drabbande att komma dit.

Du skrev på din twitter att "Den här frågan är så svår att vi kände att vi behövde testa nya former för ledarjournalistik". Hur då?
– Vi behövde testa något nytt för att klara av att skriva om den här frågan och närma oss den på ett bra sätt. Ledarjournalistik handlar ju om svåra problem i samhället och skillnaden på ledarjournalistik och annan journalistik är att den utgår från en politisk hållning och värdegrund, men också att den gör anspråk på att ha lösningar eller i alla fall förslag på hantering av samhällsproblem. Då kan det vara bra att ge sig ut från redaktionerna och närma sig problemen.

Tror du att vi kommer att få se mer av den här typen av ledarjournalistik?
– Jag kan absolut tänka mig att vi kommer att använda den här formen igen. Men det både väldigt resurskrävande och svårt, så det är inget man gör varje vecka.

Vad har ni fått för reaktioner på reportaget?
– Jag har inte hunnit se så mycket än. Men det jag sett i min twitterfeed – i den snäva kretsen – är att många tycker det är bra och viktigt. Det är ju en fråga som jag vet väcker starka känslor.

Under arbetet med serien har Aftonbladet haft kontakt med hjälporganisationen Hjärta till Hjärta, som har arbetat i Rumänien länge och har en småskalig biståndsverksamhet i landet. Rickard Klerfors, som är verksam vid organisationen, följde med som tolk på resan.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev