Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Katerina Janouch i bråk med DN efter flyktingutspel

Publicerad: 10 januari 2017, 15:26

Katerina Janouch och Hynek Pallas

Foto: Wikimedia Commons (Thron Ullberg) och DN

Hynek Pallas kritiserar den bild av Sverige och invandringen som Katerina Janouch målar upp i en intervju med tjeckisk tv. Författaren hävdar att artikeln i DN är orättvist vinklad och innehåller svepande anklagelser.


Ämnen i artikeln:

FlyktingarSverigebildenKaterina Janouch

Författaren Katerina Janouch beskrev i den tjeckiska webb-tv-kanalen DVTV sin oro över utvecklingen i Sverige vilket uppmärksammades av DN:s kulturskribent Hynek Pallas:

"För tittaren råder inget tvivel om varför hon inte känner sig säker. Det Sverige som Janouch beskriver är kraschat av massinvandring.", skriver Hynek Pallas i DN och kritiserar Katerina Janouch påståenden i intervjun som sändes i går.

DN-skribenten hävdar att författaren i intervjun ger uttryck för desinformation som vanligtvis sprids i Tjeckien från sajter med "ryskt ursprung". I det här fallet är det allvarligare skriver Hynek Pallas eftersom Katerina Janouch är en ansedd författare i Tjeckien.

"För tjecker är det svårt att kontrollera påståenden om att systemet utnyttjas av massinvandringen, att 75 procent av alla som kommer hit är män som ljuger om att de är barn. De har noll koll på Sverige, enbart kunskap från nyhetsbevakningen om jihadnästen och no go-zoner.", skriver Hynek Pallas och hävdar att hans inkorg fyllts med arga reaktioner från tjecker och svensk-tjecker som kämpar mot fördomar.

Katerina Janouch är upprörd efter Hynek Pallas artikel och skriver på Twitter att hon utgår från att DN låter henne skriva en replik.

– Jag tycker att artikeln är orättvist vinklad och jag anser att han inte svepande kan anklaga mig för att sprida desinformation. Jag håller mig till fakta och beskriver bara en utveckling där flera upplever en ökad otrygghet i samhället. Det är bara att se på Brå:s rapport som kom i dag. Vi lever i ett samhälle där polariseringen väger och där många upplever att vår migrationspolitik är problematisk. Det säger till och med svenska politiker, säger Katerina Janouch till Resumé.

Är det några felaktigheter i Hynek Pallas artikel?
– Nej, det är bara hur jag framställs som en person som fiskar i grumliga vatten. Men ingenstans i texten förklarar Hynek Pallas med fakta vad han är kritiskt mot.

Har du hört av dig till DN för att få skriva en replik?
– Ja på Twitter, men jag anser inte att det är min uppgift. De borde höra av sig till mig.

Varför?
– Hans text är en agendasättande artikel där de inte låter mig komma till tals. Jag anser att jag måste få bemöta det som skrivs, där jag anklagas för att sprida desinformation utan att vara konkret med vilken information det gäller och det är populistiskt av honom att måla upp mig som en mörk kraft bara för att jag kritiserar migrationspolitiken.

Enligt artikeln sa du bland annat. "Jag känner mig inte säker. Allt fler svenskar lär sig att skjuta.". Vad grundar du ett sådant påstående på?
– Det är allt fler som tar jägarexamen och går med i skytteklubbar i Sverige. Det har jag hört från flera av varandra oberoende källor, men jag har inga exakta siffror. Om det handlar om oro för det ökade våldet eller osäkerheten för den framtida försörjningen, det kan jag inte svara på. (Efter Resumés intervju hör Katerina Janouch av sig och hänvisar till en artiklar om kritik mot de långa handläggningstiderna för vapenlicens 2014 reds. anm.)

När Resumé når Hynek Pallas förklarar han det han avsåg med sin artikel vad att visa allvaret när en i Tjeckien så pass välkänd röst som Katerina Janouch målar upp en bild av Sverige i systemkollaps som inte överensstämmer med verkligheten.

– I intervjun läser programledaren upp ett antal av de värsta rubrikerna om Sverige från tjeckiska medier. Rubriker om jihadnästen, no go-zoner och ghetton och Katerina Janouch svarar att det är värre. De är vanligt förekommande på de ryska trollsajterna och att Katerina Janouch tycks ha dålig koll på detta tjeckiska medielandskap. Hon hävdar att det är en vinklad bild av intervjun som jag framställer i min text, det stämmer inte. När hon säger att "det är värre" då blir det väldigt tydligt att hon inte vet vilken bild av Sverige och Tyskland som presenteras i vissa tjeckiska medier, säger Hynek Pallas till Resumé och fortsätter:

– Hon kanske tror att kunskapen om Sverige är jättebra, men det är en stor utmaning i ett land där regeringen har inrättat en specialenhet som jobbar med att få bort fejknyheter inför parlamentsvalet. Tjeckien har inte heller erfarenhet av vare sig invandring eller integration och inte kunskap om det svenska samhället, Det är en sak om hon i den kontexten skulle säga att invandringen skapar problem med vård- och bostadsköer. Det blir mer problematiskt när hon säger att "cancersjuka dör" i Sverige till följd av invandringen.

Hynek Pallas är tydlig med att Katerina Janouch är välkommen att lämna in en replik till tidningen om så önskas:

– Kutym är väl att personer som nämns i en text ska ha möjlighet att komma med ett svar. Men det är inte min sak.

En annan som reagerat över intervjun den 30 minuter långa intervjun med Katerina Janouch är den svenske tolken, översättare och den tidigare journalisten Carl Rüster som bott i Prag sedan 1991.

– Hon var rakt igenom mörk den bild av Sverige som fick berätta oemotsagd och så är intervjuaren Martin Veselovský en väldigt respekterad journalist i Tjeckien. Jag blev ganska chockad av att se intervjun och Hynek Pallas hade kunnat vara betydligt hårdare mot henne.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.