Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

KD:s ”granskande” journalist vägrar ge intervju

Publicerad: 22 maj 2014, 09:20

Lars Adaktusson är KD:s förstanamn i EU-valet, bland annat med budskapet ”skicka en granskande journalist till Bryssel”. Men efter Dan Josefssons totalsågning vägrar Adaktusson att ge intervjuer om kritiken.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningLars AdaktussonAgenda#baramänniskaDan Josefsson

”Bluff på agendan”. Det är rubriken på Dan Josefssons sågning av Lars Adaktussons budskap inför EU-valet i helgen, i Aftonbladet kultur. .

Dan  Josefsson vänder sig inte bara mot att Adaktusson snyltar på Agendas varumärke  genom att påminna om att han en gång var programledare för just Agenda.

Han  är extra kritisk mot bilden där Lars Adaktusson sitter vid ett  skrivbord fyllt med dokument och budskapet ”Skicka en granskande  journalist till Bryssel.”

Dan Josefsson menar att syftet är förleda  väljarna att tro att Lars Adaktusson ska granska EU-parlamentet inifrån,  men menar att affischen är en bluff.

”Adaktusson har aldrig varit  undersökande journalist. Tvärtom. I mer än ett decennium har han  attackerat den undersökande journalistiken så fort han fått chansen”,  resonerar Dan Josefsson.

Han tar bland annat upp Uppdrag Gransknings  valstugeavslöjande och uppger att Lars Adaktusson i sin egenskap som  programledare för Agenda gick till angrepp mot UG i en DN-artikel och  pekade på vikten av tydliga spelregler mellan medier och politiker.

I en  debatt på Publicistklubben svarade Janne Josefsson senare med att  ”makthavare stod i kö” till Agenda eftersom han hade så okritiska  intervjuer.

”Vilket var sant”, skriver Dan Josefsson.

Arenas  Petter Ljunggren hakade också på ett år efter och menade att Lars  Adaktusson alltid försvarade maktens representanter. Här tar Dan  Josefsson upp förre ABB-chefen Percy Barneviks fallskärm.

”Ljunggren kunde mycket annat också visa hur Adaktussons frikyrkliga engagemang smittade av sig på Agenda.”

Dan  Josefsson tar upp en rad liknande fall och nämner bland annat att Lars  Adaktusson inte kunde ge ett enda exempel på ett obekvämt avslöjande då  Janne Josefsson efterfrågade det i en SVT-debatt år 2007

Han nämner  också att Petter Ljunggren visat att Lars Adaktusson lider av homofobi  och konsekvent hindrat studiodebatter med homosexuella samt att  Agenda-journalister slutat i protest mot programledarens journalistik.

Dan Josefsson tar också upp att han har varit Kreab-konsult och även försörjt sig på ”reklam-tv” för Handelsbanken.

”Det  är en utmärkt idé att skicka undersökande journalister till Bryssel.  ”Skicka en programledare och pr-konsult med homofoba tendenser till  Bryssel”, låter väl helt enkelt inte lika bra”, skriver Dan Josefsson i  Aftonbladet.

Resumé har sökt Lars Adaktusson, men pressekreteraren  meddelar att han kommer med en replik i Aftonbladet och hänvisar till  det svaret. I övriga ger han inga intervjuer om kritiken från Dan  Josefsson.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.