Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Kent Ekeroth borde få betalt av SvD”

Publicerad: 18 december 2013, 09:49

Andreas Ekström

Foto: Pressbild

SvD och Aftonbladets chefredaktörer Fredric Karén och Jan Helin har bestämt förklarat att de bestrider fakturorna från Kent Ekeroth som hävdar att han äger upphovsrätten till järnrörsbilderna. Nu får de mothugg av Sydsvenskans kulturjournalist Andreas Ekström som hävdar att SD-politikern har rätt till pengarna.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanKent EkerothAndreas EkströmSverigedemokraternaJan Helin

Ni känner säkert till historien. Aftonbladet och SvD har båda mottagit fakturor från Sverigedemokraternas Kent Ekeroth för att de publicerat bilder från "järnrörsfilmen" utan att betala honom. Aftonbladets publisher Jan Helin och SvD:s chefredaktörer Fredrik Karén gick tydligt ut och berättade att de inte tänkte betala för bilderna – som kommer från Kent Ekeroths mobilkamera.

I en kulturkrönika i Sydsvenskan får tidningscheferna kritik av skribenten Andreas Ekström.

"Kent Ekeroth har kommit på att han ju har upphovsrätten till de där bilderna. De får alltså inte publiceras utan hans medgivande, och inte utan en ersättning till honom, som ska avtalas i förväg. Om så inte sker, kan han fakturera ett hiskeligt belopp som då ska utgöra både arvode och skadestånd för att de här tidningarna har struntat i Ekeroths upphovsrätt.", skriver Andreas Ekström i krönikan.

Fredrik Karén och Jan Helins hållning har hyllats av flera branschkollegor. Andreas Ekström tycker att tidningschefernas argumentation brister och att de därför bör betala de 50 000 kronor Kent Ekeroth kräver från SvD och tredjedelen av det beloppet som han vill ha av Aftonbladet:

"När jag skulle till att läsa Fredric Karéns text om varför han inte tänker betala, så förväntade jag mig en iskallt intelligent och juridiskt väl underbyggd argumentation om varför allmänintresse och yttrandefrihet i det här fallet bör övertrumfa upphovsrätten, eller varför lagen om upphovsrätt på denna punkt bör skrivas om, eller något i den stilen. I stället fick jag en harmsen kalkon.

Den kommer att kackla hela vägen till tingsrätten, där Kent Ekeroth rimligen vinner om han stämmer.Vad de här tidningarna borde ha gjort är lika enkelt som jobbigt: Publish and be damned, eller rättare sagt fakturerade. Sedan: håll god min och betala, i stället för att låta tingsrätten bli en skådearena för en genomrasistisk politikers propaganda.", skriver Andreas Ekström.

FOTNOT: DN har också mottagit en faktura från Kent Ekeroth. Tidningens chefredaktör Peter Wolodarski har liksom de ansvariga utgivarna på SvD och Aftonbladet motsatt sig kravet på att betala 69 125 kronor från SD-politikern.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.