Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kentaro på banan igen – kaos i svensk fotboll

Publicerad: 12 december 2014, 09:48

Det schweiziska mediebolaget Kentaro äger rättigheterna till Allsvenskan och Superettan och såg först ut att gå mot konkurs, men har likt fågel Fenix återuppstått. Nu ställer det till kaos i fotbollssverige.


Ämnen i artikeln:

CMoreKentaroSportbladetTV4Svensk Elitfotboll

Sportbladet avslöjar att Kentaro inte längre befinner sig under tvångsförvaltning igen.

– Vi har ett avtal med rättigheterna för svensk fotboll som sträcker sig över det här och nästa år. Precis som tidigare, säger Kentaros vd Philipp Grothe till Sportbladet.

Kentaro lade 1,3 miljarder kronor för rättigheterna till svenska landskamper, samt matcher i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan år 2006.

Kentaro styckade sedan upp rättigheterna och sålde dessa vidare till svenska och internationella tv-bolag.

Kentaro bjöd sedan återigen högst när ett nytt avtal skulle förhandlas för 2010-2015 – men då köpte TV4 hela paketet, enligt Sportbladet.

TV4-gruppen, CMore och Svensk Elitfotboll, Sef, gick ut med ett gemensamt pressmeddelande den 19 september i år.
"Avtalet mellan Svensk Elitfotboll och Kentaro AG rörande medierättigheter, vilket gällde fram till och med 2015, har avslutats i förtid på grund av Kentaro AG:s konkurs....", skrev man.

Trion uppgav också att just TV4-Gruppen, CMore och Svensk Elitfotboll sedan tidigare ingått avtal för perioden 2016-2019 och att det ska tidigareläggas.

Sportbladet rapporterar att detta var det andra konkursbeskedet från Kentaro Group på kort tid – det svenska dotterbolaget hade tidigare försatts i konkurs.

Källor till Sportbladet uppger nu att Kentaros nya situation gör de svenska elitklubbarna lever i ovisshet vad avtalet mellan Sef och TV4/Cmore innebär för klubbarna rent ekonomiskt.

Sportbladet rapporterar att flera klubbar inte fått alla utbetalningar för fotbollsåret 2013 trots att Kentaro fått in 150 miljoner kronor året efter då Uefa tog över tv-rätten till landslaget – det saknas drygt 30 miljoner kronor som Svensk Elitfotboll har rätt till, enligt Sportbladet.

Det framgår i konkursbouppteckningen över Kentaros svenska dotterbolag att TV4 är skyldigt Kentaro 63 miljoner kronor, men TV4 vill inte kommentera uppgiften.

Som om det inte vore nog menar att konkursförvaltaren Hans Renman att Kentaro AB har en momsskuld på 100 miljoner kronor till den svenska staten.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.