Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kentaro till salu

Publicerad: 24 april 2008, 07:59

Rättighetsbolaget Kentaro är till salu. Det bekräftas av tyska investmentbolaget Ferber & Co.   – Vi gör en strategisk utvärdering av bolaget, säger Manfred Ferber, en av bolagets grundare.


Foto: Scanpix.

Resumé har i serie artiklar beskrivit den infekterade rättighetsstriden mellan Canal Plus/C More och Kentaro, som äger visningsrätten i tv till fotbollsallsvenskan. 

Canal Plus stämde tidigare i år Kentaro, som man anser ha brutit mot parternas avtal i samband med att Kentaro sålde rättigheterna till den utökade allsvenskan till konkurrenten TV4.

Tingsrätten har avvisat stämningen, ett beslut som har överklagats till hovrätten samtidigt som Canal Plus har stämt Kentaro för hanteringen av mobiltelefonrättigheterna till allsvenskan. Parallellt pågår en tvist i Handelskammaren. Utfallet i den väntas i höst. 

Under tiden står stora värden står på spel. Resumé har i tidigare i beräkningar visat att Canal Plus riskerar att förlora runt 70–80 miljoner kronor i förlorade abonnemang på grund av den ökade konkurrensen. 

Summan ligger nära det belopp som Canal Plus har stämt Kentaro på.
En viktig orsak till de hårda tongångarna i tvisten är att rättigheterna utgör grunden för värderingen av både Canal Plus och Kentaro.

Resumé har också tidigare avslöjat att Canal Plus tyska ägare Pro Sieben Sat 1 vill sälja det svenska bolaget. Det finns ett missnöje med lönsamheten.

Nu visar det sig alltså att även Kentaro är till salu.

Enligt Manfred Ferber gör Ferber & Co för Kentaros räkning en strategisk utvär-dering av bolaget, i praktiken ett underlag för en säljare och köpare.  

– Det är ett vanligt förfarande, säger Manfred Ferber.

Enligt Manfred Ferber uppvaktas Kentaro av flera internationella köpare. 

–De är stora spelare som agerar globalt, sammanfattar han intressebilden.

Samtidigt har det florerat kraftigt avvikande uppgifter om storleken på Kentaro som bolag.

Resumé har tagit del av en finansiell rapport från Dun & Bradstreet som visar att storleken på Kentaros moderbolags kassa inte motsvarar mer än ett svenskt småföretag. Den uppgiften har tillbakavisats av Kentaro, vars företrädare har uppgett att bolaget omsätter runt hundra miljoner euro med en marginal på cirka tio procent.

Läs mer i pappersutgåvan av Resumé.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.